Sari direct la conținut

Județul în care jumătate din fântânile testate sunt contaminate. Experții au găsit nitriți, E-coli, enterococi

HotNews.ro
fantana cu cumpana pentru adaparea vitelor la pasune, Foto: USER UPLOADED
fantana cu cumpana pentru adaparea vitelor la pasune, Foto: USER UPLOADED

​Peste jumătate dintre probele de apă provenite din surse publice analizate în laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui de la începutul acestui an sunt neconforme, arată datele statistice ale instituţiei, transmite Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor DSP Vaslui, dintre cele 49 de surse publice de apă verificate, 25 au fost necorespunzătoare din punct de vedere fizico-chimic, iar şase nu s-au încadrat în parametrii microbiologici. Astfel, fântânile aveau concentraţii peste limitele admise de amoniu, nitraţi, fier sau mangan. De asemenea, apa din trei fântâni avea E-coli, în şase surse de apă s-au găsit în urma analizelor enterococi, iar în şase fântâni publice s-au găsit bacterii coliforme.

DSP a notificat autoritățile locale cu privire la neconformitățile constatate amintindu-le că este obligația lor să le curețe și să le dezinfecteze periodic, iar în cazurile în care rezultatele probelor nu sunt corespunzătoare, să afișeze în locuri vizibile mesaje precum „Apa nu este bună de băut” sau „Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copiii mici”, în funcţie de neconformitate.

„De asemenea, au obligativitatea asigurării apei potabile, fără plată, pentru sugari şi copiii cu vârsta până la 3 ani, precum şi pentru femeile gravide sau care alăptează, în situaţia în care nu există surse alternative de apă potabilă care să asigure o calitate corespunzătoare a apei în cazul surselor cu depăşiri la concentraţia de nitraţi”, se arată în raportul DSP Vaslui.

Totodată, autorităţile locale trebuie să identifice şi să îndepărteze sursele de poluare, să identifice problemele de construcţie şi dotare a surselor de apă care pot duce la contaminarea apei şi să asigure remedierea deficienţelor în vederea îmbunătăţirii calităţii apei. Acestea au în responsabilitate repetarea analizelor după remedierea deficienţelor constatate.

În privinţa surselor publice, a căror calitate a apei este conformă la normele sanitare în vigoare, reprezentanţii DSP Vaslui au transmis că nu pot preciza un număr exact, situaţia fiind permanent în dinamică.

„Calitatea apei este modificată în permanenţă în toate zonele judeţului de condiţiile climatice, precipitaţii abundente, viituri, inundaţii, secetă prelungită, deficit de apă şi de existenţa factorilor de poluare, platforme de gunoi neimpermeabilizate, adăposturi de animale, WC-uri sau fose septice construite fără respectarea normelor de igienă, evacuări de apă uzată menajeră, deversări de apă uzate de la ferme„, mai menţionează sursa citată.

În județul Vaslui sunt 3.782 de fântâni publice şi 310 izvoare captate pe domeniul public.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro