Sari direct la conținut

Protestele bugetarilor iau amploare. Mai multe sindicate au anunțat că vor protesta în fața Guvernului

HotNews.ro
Protest la Guvern, Foto: Sindicatul angajaților din Guvern
Protest la Guvern, Foto: Sindicatul angajaților din Guvern

Salariații din agenţiile judeţene pentru Protecţia Mediului, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Arhivele Naţionale ale României, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Sport şi Tineret vor organiza joi, în Piaţa Victoriei, un miting de protest faţă de inechităţile şi discriminările salariale existente în domeniile lor de activitate.

Miting în fața Guvernului

„Sindicatul Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului – SAONRC, Sindicatul Europol – filiala Arhivele Naţionale ale României, Sindicatul Salariaţilor din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării – CNCD şi Sindicatul Naţional Sport şi Tineret – SNST – afiliate la Federaţia Publisind şi Blocul Naţional Sindical – organizează un miting de protest contra inechităţilor şi discriminărilor salariale existente în domeniile de activitate reprezentate”, se arată într-un comunicat comun de presă.

Mitingul de protest va avea loc, joi, în Piața Victoriei, unde se află și sediul Guvernului, începând cu ora 13.30.

„La astfel de extreme duc politicile salariale haotice ale guvernelor din ultimii 15 ani. Veniturile salariaților din Agențiile Județene pentru Protecția Mediului, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Arhivele Naționale ale României, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Sport și Tineret sunt menținute deliberat la niveluri care nu refletă complexitatea muncii sau care în anumite situații sunt chiar sub limita subzistenței”, precizează sursa citată.

Sindicaliștii susțin că angajatorii, deși nu fac încadrările în mod corespunzător, pretind performanță, impun muncă suplimentară și alocă constant extrasarcini, în schimb salariații au de respectat o serie de interdicții specifice profesiilor.

Guvernul se confruntă cu un val de revendicări venite din partea angajaților din sectorul public. Tonul a fost dat chiar de către angajații Guvernului de la Palatul Victoria care au întrerupt lucrul temporar în două rânduri, prin proteste spontane în care și-au prezentat revendicările. Deși nu au întrerupt lucrul, cereri similare au avut și angajații Parlamentului, iar o parte dintre muzee nu au participat la tradiționala Noapte a Muzeelor, întrucât angajații au refuzat acest lucru.

Concesiile făcute de către Executiv

Ministerul Muncii a pus marți seara în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență care vizează creșteri salariale ale mai multor categorii de bugetari, invocând diferenţele salariale manifestate între funcţii din administraţia publică centrală şi unele structuri subordonate ale acestora din teritoriu.

Creșterile salariale vizează angajații din mai multe familii ocupaționale de funcții bugetare din legea 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar, respectiv:

1. „Cultură”: angajații din instituții de spectacole sau concerte naționale (precum dirijori, artiști ori manageri), din biblioteci și muzee publice, presă, edituri, case de cultură și alte instituții publice de cultură

2. „Diplomație”: precum membrii Corpului diplomatic și consular al României și personalul care ocupă funcții de execuție specifice în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe și care exercită funcții de conducere

3. angajații cu funcții de conducere și de execuție din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale

4. angajații din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum şi din cele aflate sub controlul Parlamentului

5. „Administrație”: precum secretari generali, consilieri parlamentari, inspectori vamali, directori generali, manageri publici, inclusiv pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din unitățile administrativ-teritoriale de până la 20.000 de locuitori

6. Viceprimar oraș/municipiu (cu 20.001 până la 50.000 locuitori); viceprimar comună (cu 20.001 până la 50.000 de locuitori); viceprimar oraș (cu 10.001 până la 20.000 locuitori); viceprimar comună (cu 10.001 până la 20.000 locuitori); viceprimar oraș (până la 10.000 locuitori); viceprimar comună (cu 5.001 până la 10.000 locuitori); viceprimar comună (cu 3.001 până la 5.000 locuitori); viceprimar comună până la 3.000 locuitori);

Nivelul salariului de bază se va majora cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024.

Proiectul nu a pus capăt revendicărilor, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) susținând că majorarea este discriminatorie pentru polițiști și militari, iar sindicatul angajaților de la Parlament a cerut o majorare de 20% a salariilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro