Sari direct la conținut

SUA trag de mânecă Uniunea Europeană să îi urmeze exemplul privind penalizarea „supracapacității” economiei Chinei

HotNews.ro
Janet Yellen, sefa Trezoreriei americane, alaturi de Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, Foto: Christophe Ena / AP - The Associated Press / Profimedia
Janet Yellen, sefa Trezoreriei americane, alaturi de Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, Foto: Christophe Ena / AP - The Associated Press / Profimedia

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat marți că Statele Unite și Europa trebuie să răspundă concertat la problema „supracapacității industriale” a Chinei, un semnal deloc subtil pentru Uniunea Europeană după ce Washingtonul a majorat taxele vamale pentru o serie de importuri cheie din China, relatează Reuters.

Vorbind la Frankfurt despre importanța alianței dintre SUA și Europa, Yellen a declarat că supracapacitatea industrială a economiei chineze amenință atât companiile americane, cât și cele europene, precum și dezvoltarea industrială din țările cu economii emergente.

„Politica industrială a Chinei ar putea părea îndepărtată în timp ce noi ne aflăm în această cameră, însă viabilitatea afacerilor din ambele noastre țări și din jurul lumii ar putea fi în pericol dacă nu răspundem strategic și într-un mod concertat”, a declarat ea în comentarii făcute la Facultatea de Finanțe și Management din Frankfurt, care i-a acordat un doctorat onorific.

Comentariile sale vin la exact o săptămână după ce administrația președintelui Joe Biden a anunțat că va majora puternic taxele vamale pentru o serie de importuri din China, printre care cele de mașini electrice, semiconductoare, componente pentru bateriile electrice, oțel și celule fotovoltaice.

China a reacționat dur la tarifele vamale introduse de SUA pentru exporturile sale

„Aceasta este cea mai tipică formă de bullying din lume astăzi! Ea arată că unele persoane din Statele Unite au ajuns în punctul de a-și pierde mințile pentru a-și menține hegemonia lor unipolară”, a reacționat într-un comunicat neobișnuit de dur ministrul chinez al externelor Wang Yi, cel mai experimentat diplomat de la Beijing.

„Suprimarea Chinei de către SUA nu demonstrează că SUA sunt puternice, ci mai degrabă dezvăluie că SUA și-au pierdut încrederea în sine și sar calul”, a adăugat el.

Janet Yellen declarase anterior de mai multe ori că China are o „supracapacitate industrială” în virtutea căreia inundă piețele globale cu bunuri și produse ieftine, sub costurile reale de producție. Washingtonul și alte țări acuză că acest lucru este posibil datorită subvențiilor masive oferite de statul chinez mai multor sectoare, inclusiv pentru producătorii săi de mașini electrice.

„Am mai văzut această poveste. În urmă cu un deceniu susținerea guvernamentală masivă oferită de Partidul Comunist Chinez a produs oțel chinezesc sub costurile reale, care a inundat piața globală și a decimat industrii din întreaga lume și din Statele Unite”, a declarat Janet Yellen la începutul lunii trecute.

„I-am transmis clar președintelui Biden că nu voi accepta această realitate din nou”, a relatat Yellen în cadrul unei conferințe de presă organizate tocmai în China, în timpul celei de-a doua vizite pe care a efectuat-o în țara asiatică în mai puțin de un an.

Șefa Trezoreriei americane aduce din nou în discuție și problema activelor rusești înghețate în Occident

În noile sale comentarii de marți, Janet Yellen a amintit că UE și alte țări au declanșat deja investigații pentru a vedea dacă practicile statului chinez în ceea ce privește subvențiile pentru producția de mașini electrice și alte produse reprezintă o formă de concurență neloială.

Ea a lansat de asemenea un apel ca SUA și Europa să facă front comun împotriva agresiunii rusești în Ucraina și a „susținerii terorismului” de către Iran. Șefa Trezoreriei americane a îndemnat din nou la găsirea unei soluții pentru a confisca activele rusești înghețate în Occident, care se ridică la 300 de miliarde de dolari, în vederea ajutorării Ucrainei.

„De aceea cred că este vital și urgent să găsim colectiv o cale înainte pentru a debloca valoarea activelor suverane rusești imobilizate în jurisdicțiile noastre pentru a ajuta Ucraina”, a spus aceasta.

„Acesta va fi un subiect cheie a conversațiilor de la summitul G7 de săptămâna aceasta”, a mai promis Yellen.

Miniștrii finanțelor din țările grupului G7 urmează să se întâlnească la Stresa, în Italia, mai târziu în cursul acestei săptămâni și șefa Trezoreriei de la Washington a semnalat că intenționează să pună din nou pe masa discuțiilor problema activelor rusești înghețate în Occident.

SUA militează puternic pentru confiscarea lor dar țările europene, unde se află vasta majoritate a activelor rusești blocate, se opun măsurii, temându-se că ea va fi desființată de sistemele lor juridice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro