AfD va putea fi spionat în continuare de serviciile germane de securitate. Decizie confirmată în instanță
Un tribunal german a decis, luni, că serviciile de securitate internă pot trata în continuare partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o formațiune potențial extremistă, ceea ce înseamnă că rămân cu dreptul de a-l ține sub supraveghere, informează Reuters.
Oficiul Federal pentru Protejarea Constituției (BfV), care are ca misiune protejarea ordinii democratice a Germaniei de amenințările extremiste, a desemnat AfD ca „potențial extremistă” încă din anul 2021.
Judecătorii de la instanța administrativă superioară din Muenster au menținut o decizie a unui tribunal de rang inferior din 2022 susținând că desemnarea este una proporțională și că nu încalcă Constituția sau dreptul civil intern sau european.
Probe că AfD urmărește „țeluri contrare demnității umane”
„Curtea a decis că sunt suficiente probe că AfD urmărește țeluri care sunt contrare demnității umane a anumitor grupuri sau împotriva democrației”, au afirmat judecătorii. „Există temeiuri pentru a suspecta că măcar o parte a partidului vrea să acorde statut de rangul doi unor cetățeni germani cu origini străine”, au mai susținut magistrații.
Partidul, care conduce în sondajele din câteva landuri estice în care se țin alegeri în acest an, s-a confruntat cu o examinare atentă legată de considerații rasiste ale unor membri și de acuzații potrivit cărora ar avea în rândurile sale spioni sau agenți cu legături în Rusia și China.
„Guvernământul acestei țări, iar asta include BfV și presa, este folosit pentru a ne exclude din competiția democrativă”, a declarat co-președintele AfD Alice Weidel, adăugând că partidul va face apel la această decizie.
Hotărârea de luni a clarificat aspectele de fond ale dosarului, iar un apel ar lua în discuție doar modalitatea în care instanțele inferioare au aplicat legea. Puțini experți s-au așteptat ca AfD să aibă succes prin contestarea primei decizii. Partidul nu a venit cu probe noi și s-a folosit de timpul din instanță pentru a depune cereri de convocare ca martori ai unor demnitari ai statului german, în ceea ce părea a fi mai degrabă o parte a unei strategii de comunicare.
„Decizia arată că democrația noastră se poate apăra, că are instrumentele care să o protejeze de amenințările interne”, a declarat ministrul de Interne Nancy Faeser.
Desemnarea ca „potențial extremist” permite serviciilor de securitate să intercepteze convorbirile din interiorul partidului și să recruteze informatori.
AfD concura cu creștin-democrații din opoziție în fruntea sondajelor realizate la nivel național la începutul anului când au apărut informații despre o întâlnire a unor lideri ai partidului în care s-a discutat despre deportarea cetățenilor de origine negermană, ceea ce a provocat luni de proteste de stradă.