Sari direct la conținut

Ionuț Stroe, despre devansarea alegerilor prezidențiale: „Foarte probabil vom confirma acest scenariu”

HotNews.ro
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, Foto: AGERPRES
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, Foto: AGERPRES

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, vineri seară, că, după alegerile din 9 iunie, se va discuta la nivelul coaliţiei de guvernare dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale. Până atunci, însă ”evoluăm în ecuaţia alegerilor locale”, a afirmat Stroe, într-o emisiune la B1 TV, transmite News.ro.

„Lucruruile pot continua în ecuația politică de astăzi”

„Este un subiect pe care îl vom aborda după data de 9 iunie, când vom fi în măsură să evaluăm şi rezultatele activităţii noastre şi în mod evident să organizăm şi să proiectăm şi viitorul politic şi electoral. În momentul de faţă nu discutăm modificarea datelor. A fost şi un anunţ public al premierului în legătură cu posibilitatea de a organiza aceste alegeri în luna septembrie. Foarte probabil vom confirma acest scenariu şi după alegerile locale”, a declarat Ionuţ Stroe, vineri seară, întrebat despre devansarea datei alegerilor prezidenţiale.

În ce privește relația dintre PSD și PNL după scrutinul local și europarlamentar din 9 iunie, Stroe a afirmat că relația ar putea continua în aceleași condiții, dacă cele două formațiuni vor avea rezultate bune în actul de guvernare.

„Dacă avem rezultate şi mă refer în principal la guvernare, lucrurile pot continua în ecuaţia politică în care evoluăm şi astăzi. Din punctul meu de vedere nu există în momentul de faţă dificultăţi în această relaţie PNL-PSD, chiar dacă există competiţie electorală în mai toate judeţele şi oraşele acestei ţări. Această competiţie, această rivalitate este una istorică şi chiar dacă la nivelul Guvernului există între noi conlucrare,există dialog, decizii comune, la nivelul administraţiei publice locale am preferat să avem această competiţie”, a spus Stroe.

Acesta a afirmat că, în pofida rivalității dintre candidați liberali și social-democrați la alegerile locale, acestea nu ar fi suficiente de puternice pentru a pune sub semnul întrebării coaliția de guvernământ.

„Respectul reciproc există. Nu aş vedea niciun fel de problemă să putem să continuăm acest proiect. Momentul şi motivul pentru care am stabilit această coaliţie a fost acela de a depăşi anumite probleme, posibile situaţii de instabilitate politică, care s-ar fi putut transforma în instabilitate economică şi socială. Şi contextul de securitate în care evoluăm ca şi ţară contează enorm de mult. Cred că este cea mai potrivită coaliţie care pe undeva să oprească acest val de populism, de extremism”, a adăugat Stroe.

Cadrul legal a fost deja creat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, Legea pentru modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, care prevede că alegerile prezidenţiale au loc cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.

În luna martie, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea deputaţilor USR şi a Forţei Dreptei privind legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „În esenţă, Curtea a statuat că legea criticată realizează o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune în discuţie un element fundamental al dreptului electoral”, au argumentat judecătorii CCR.

Cele două partide acuzau că proiectul a fost adoptat de către PSD, PNL şi UDMR, „cu încălcarea flagrantă a oricăror principii democratice”.

Pe 5 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege al UDMR care prevede modificarea datei alegerilor Preşedintelui României. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, astfel încât alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în 15 şi 29 septembrie, iar în 8 decembrie se vor desfăşura alegerile generale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro