Migranții care se îndreaptă spre Europa se confruntă cu „orori inimaginabile” (raport)
Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) face apel la extinderea eforturilor de salvare a oamenilor de pe principalele rute de migraţie către Europa, despre care afirmă că se confruntă cu „orori inimaginabile”, consemnează miercuri agenția DPA, citată de Agerpres.
Emisarul special al UNHCR Vincent Cochetel a cerut intensificarea cooperării cu autorităţile locale şi creşterea finanţării din partea ţărilor donatoare. Acest lucru include îmbunătăţirea accesului la metode legale de migraţie şi a serviciilor de protecţie pentru victime, precum şi pentru cei care riscă să devină victime pe aceste rute, a afirmat Cochetel marţi la Geneva.
Potrivit unui nou raport al UNHCR, în fiecare an sute de mii de oameni îşi riscă viaţa migrând din ţări din Africa subsahariană, Asia şi Orientul Mijlociu. Mare parte dintre cei care aleg să migreze subestimează riscurile şi pericolele călătoriei, mulţi dintre ei murind la traversarea deşerturilor sau lângă graniţe, iar alţii suferind abuzuri grave ale drepturilor omului, se arată în raport.
„Mulţi nu se duc în capitale, unde îşi au sediul şi sunt bine reprezentaţi actorii umanitari”, a spus Cochetel. „Merg pe rute secundare, ajungând în localităţi mai mici, în zone mai greu accesibile”, inclusiv în deşertul Sahara.
„Aici ar trebui instalate serviciile”, potrivit oficialului ONU. UNHCR estimează că trei sferturi dintre cei peste 108 milioane de oameni nevoiţi să se refugieze trăiesc în prezent în ţări cu venituri mici şi mijlocii.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM, agenţia pentru migraţie a ONU), peste 280 de milioane de oameni (sau 3,6% din populaţia globală) sunt migranţi internaţionali.
În decembrie anul trecut statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord istoric privind gestionarea fluxului de migranți în condițiile în care numărul celor care încearcă să ajungă ilegal în Europa a crescut din nou vertiginos după pandemia de COVID-19.
Acesta include controale mai stricte la sosirea migranților în UE, centre închise în apropierea frontierelor pentru a-i trimite mai repede înapoi pe cei care nu au dreptul la azil și un mecanism obligatoriu de solidaritate între statele membre în beneficiul țărilor aflate sub presiunea migrației.
Acordul a fost ratificat de Parlamentul European în luna aprilie, după 8 ani de neînțelegeri între statele membre. Consiliul UE a adoptat la rândul său reforma o lună mai târziu.