Curtea Supremă a SUA a respins cu unanimitate de voturi restricționarea accesului la pastila de avort, o victorie majoră pentru drepturile reproductive
Aceeași instanță care a hotărât cu doi ani în urmă în favoarea răsturnării deciziei Roe v. Wade, care garanta accesul la avort în toate statele americane, a anulat acum cu unanimitate de voturi (9 la 0) decizia unei instanțe federale de a invalida măsuri luate de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) în 2016 și 2021 în vederea ușurării accesului la mifepristonă.
Pastila, pe care FDA a aprobat-o încă din 2000 pentru a fi folosită în SUA, este utilizată în peste 60% din întreruperile de sarcină ce au loc anual în țară.
Curtea Supremă a decis că reclamanții din dosar nu aveau legitimitatea juridică necesară pentru a reclama cazul întrucât nu au arătat că au fost vătămați în vreun fel care poate fi legat de FDA.
Reuters notează că o decizie în favoarea reclamanților ar fi periclitat nu doar accesul la pastila de avort, ci și autoritatea FDA în ceea ce privește reglementarea folosirii medicamentelor în SUA.
FDA afirmă că mifepristona este folosită de decenii de femei din SUA și din jurul lumii și s-a dovedit a fi „extrem de sigură” și că efectele secundare grave ale utilizării sale sunt „incredibil de rare”.
Cum au încercat organizațiile conservatoare din SUA să obțină interzicerea pastilei de avort
Reclamanții în schimb au acuzat FDA că a încălcat legea federală privind atribuțiile autorităților de reglementare. Aceștia au depus o plângere în Texas în 2022, unde au avut câștig de cauză, argumentele prezentate de judecătorul de caz în motivarea deciziei fiind unele de natură să ducă la eliminarea pastilei din farmacii.
După ce administrația președintelui Joe Biden a făcut apel, o instanță superioară din New Orleans a menținut decizia curții din Texas într-o formă mai puțin strictă.
Aplicarea deciziei curții de apel a fost suspendată până la pronunțarea deciziei Curții Supreme.
Un sondaj Reuters/Ipsos realizat luna trecută arată că 50% din americani susțin ca avortul medicamentos să fie permis doar după ce femeia însărcinată merge întâi la medic și obține o rețetă. Alți 33% din americani s-au pronunțat împotriva acestei reguli, în timp ce restul s-au declarat indeciși.
Cum se poziționează americanii în privința întreruperilor de sarcină
Însă 57% din respondenți au răspuns că avortul ar trebui să fie legal în toate sau majoritatea cazurilor, o creștere procentuală de 13% comparativ cu un deceniu în urmă. 31% din americanii chestionați pentru noul sondaj au afirmat însă că avortul ar trebui să fie ilegal în toate cazurile, indiferent de circumstanțe.
Administrația președintelui Joe Biden a subliniat că speța privind accesul la mifepristonă a reprezentat primul caz în care o instanță a pus sub semnul îndoielii expertiza și o decizie a FDA privind reglementarea medicamentelor.
Reclamanții, printre care s-au numărat asociații ale medicilor conservatori, au argumentat că plângerea lor este una temeinică întrucât doctorii vor fi cei care vor fi „chemați adesea pentru a trata complicațiile legate de avortul medicamentos” și că astfel li se încalcă libertatea de conștiință.
Departamentul american al Justiției, cel care a atacat decizia instanțelor inferioare la Curtea Supremă, a argumentat în schimb că raționamentul reclamanților se bazează pe o serie de premise nepermis de speculative și că medicii nu pot pretinde că li se aduc prejudicii „când li se prezintă un pacient care are nevoie de îngrijire”.