Sari direct la conținut

Câte abonamente 5G vor fi la nivel global la finele acestui an și de ce în Europa Centrală și de Est tranziția este mai lentă

HotNews.ro
Tehnologia 5G, Foto: Haiyin / Dreamstime.com
Tehnologia 5G, Foto: Haiyin / Dreamstime.com

​Tehnologia 5G continuă să se extindă mai rapid decât orice altă tehnologie din generațiile anterioare, iar numărul de abonamente 5G la nivel global va depăși pragul de 1 miliard până la final de an, arată un raport al grupului Ericsson.

Potrivit estimărilor din raportul citat, până la sfârșitul anului 2028, numărul abonamentelor 5G ar urma să ajungă la 5 miliarde, la nivelul întregii planete, în ciuda provocărilor economice care își fac simțită prezența în multe părți ale lumii în prezent, cât și în perioada urmatoare.

În raport se mai menționează că, în perioada iulie-septembrie 2022, numărul abonamentelor 5G noi, existente la nivel global, a crescut cu aproximativ 110 milioane, până la un total de circa 870 de milioane.

Faptul că numărul de abonamente 5G ar urma să ajungă la un miliard până la sfârșitul anului curent indică un ritm de adopție mai rapid decât în cazul tehnologiei 4G (care a avut nevoie de 2 ani în plus, pentru a atinge același număr de subscripții, după lansare).

  • „Statisticile consolidează poziția tehnologiei 5G drept tehnologia de conectivitate mobilă care a înregistrat cea mai rapidă extindere, până în prezent, mai ales pe fondul disponibilității dispozitivelor de la mai mulți furnizori, al prețurilor care scad mai rapid decât în cazul tehnologiei 4G și al implementărilor timpurii ale acestor rețele în China, pe scară largă.”, se arată în raport.

America de Nord și Asia de Nord-Est continuă să înregistreze o creștere puternică, ponderea abonamentelor de servicii 5G urmând să atingă circa 35% (din populație) până la sfârșitul lui 2022.

În Europa Centrală și de Est, regiune din care face parte și România, adoptarea tehnologiei 5G este mai lentă decât în Europa de Vest.

Acest lucru se datorează parțial proceselor mai lente de alocare a spectrului, precum și reticenței consumatorilor de a-și cumpăra abonamente mai scumpe.

  • ”4G este tehnologia dominantă, care se estimează că va reprezenta 75% din toate abonamentele la sfârșitul anului 2022. Creșterea abonamentelor mobile s-a aplatizat și se preconizează că va fi practic zero în următorii ani.
  • Cu toate acestea, migrarea de la 2G/3G la 4G se va menține puternică până în 2024. Din 2025, se așteaptă ca 5G să fie singurul tip de abonament în creștere.”, se spune în raportul Ericsson.

La nivel global, aproape 230 de furnizori de servicii de comunicații au lansat până în prezent servicii 5G, și peste 700 de modele de smartphone-uri compatibile cu această tehnologie au fost deja anunțate sau lansate comercial.

În plus, se estimează că acele 5 miliarde de abonamente 5G care ar urma să existe la nivel global până la sfârșitul anului 2028 vor reprezenta 55% din numărul total al abonamentelor de servicii mobile existente la momentul respectiv.

Tot până atunci, aproximativ 85% din populația lumii ar urma să aibă acoperire 5G, în timp ce traficul de date înregistrat în aceste rețele ar reprezenta 70% din traficul global total de date.

În același timp, și numărul total (global) de abonamente 4G își continuă ascensiunea, acesta crescând în perioada iulie – septembrie 2022 cu aproximativ 41 de milioane. Se estimează că numărul de abonamente 4G la nivel global va ajunge la aproximativ 5,2 miliarde în următoarea perioadă.

Conform raportului citat, numărul total al abonamentelor de servicii mobile ar urma să depășească 8,4 miliarde până la sfârșitul anului acesta și 9,2 miliarde până la sfârșitul lui 2028, majoritatea acestora (a abonamentelor) fiind asociate cu dispozitive smartphone.

Tot pentru finalul acestui an, se estimează un număr de 6,6 miliarde de abonamente cu smartphone-uri incluse, acestea reprezentând aproximativ 79% din totalul abonamentelor pentru telefoane mobile, de la nivel global.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro