Prima reacție a Kievului după informațiile că Statele Unite ar fi cerut în privat Ucrainei să fie deschisă negocierilor cu Rusia
Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova și este pregătit pentru discuții cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, a reacționat luni Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acest mesaj a fost transmis constant de către Kiev, însă acum vine în contextul în care The Washington Post a scris că administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden ar fi cerut în privat Ucrainei să se arate public deschisă negocierilor cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere.
- „Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziția noastră de negociere este cunoscută și deschisă”, a scris pe Twitter oficialul ucrainean.
El a reafirmat condiția Kievului: în primul rând, își retrage trupele din Ucraina, ceea ce Vladimir Putin nu este dispus să facă.
Important: Ukraine has never refused to negotiate. Our negotiating position is known and open.
1. First, RF withdraws troops from \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6
2.After everything elseIs Putin ready? Obviously not. Therefore, we are constructive in our assessment: we will talk with the next leader of RF.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) November 7, 2022
„Oboseala privind Ucraina este un aspect real pentru unii dintre partenerii noştri”
Mesajul consilierului ucrainean prezidențial vine în contextul în care The Washington Post a scris că administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden ar fi cerut în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă negocierilor cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere.
Potrivit ziarului american, care citează surse la curent cu discuţiile interne, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kievul să se aşeze la masa negocierilor. Mai degrabă decât o formă de presiune asupra Ucrainei, această strategie ar căuta să se asigure că executivul ucrainean îşi păstrează sprijinul de care are nevoie din partea altor naţiuni, care au de suferit din cauza războiului din Ucraina, prin inflaţie şi preţuri la energie în continuă creştere, potrivit The Washington Post.
Oficiali americani şi ucraineni au recunoscut că refuzul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a negocia cu Putin a generat preocupare în unele părţi din Europa, Africa şi America Latină, unde efectele războiului asupra costurilor la alimente şi combustibil se resimt cel mai acut, scrie ziarul citat.
- „Oboseala privind Ucraina este un aspect real pentru unii dintre partenerii noştri”, a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului.
În 4 octombrie, Zelenski a semnat un decret prin care declara oficial drept „imposibilă” perspectiva oricărui tip de negocieri între Ucraina şi Putin, dar lăsa uşa deschisă discuţiilor cu Federaţia Rusă.
- „Am mai spus-o şi o spunem şi acum: Faptele vorbesc mai tare decât vorbele.
- Dacă Rusia este pregătită de negocieri, ar trebui să-şi oprească bombele şi rachetele şi să-şi retragă forţele din Ucraina. Kremlinul continuă să escaladeze acest război.
- Kremlinul a demonstrat că nu este dispus să se angajeze serios în negocieri chiar înainte de lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina”, a răspuns pentru Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Oficialul american a adus în discuţie şi remarcile făcute vineri de Zelenski, care a spus: „Suntem pregătiţi pentru pace, pentru o pace dreaptă şi justă, o formulă despre care am vorbit de multe ori”.
În discursul său nocturn adresat vineri poporului ucrainean, Zelenski a adăugat: „Lumea ştie care este poziţia noastră. Aceasta este respectarea Cartei ONU, respectarea integrităţii noastre teritoriale, respectarea poporului nostru”.
„Marea vulnerabilitate a Ucrainei”
Amintim că într-o analiză publicată săptămâna trecută generalul australian Mick Ryan avertiza că slăbirea susținerii occidentale reprezintă cea mai mare vulnerabilitate pentru Ucraina.
- „În primul rând, pe termen mediu este nevoie de continuarea susținerii occidentale – echipament, instruire, ajutoare financiare și umanitare. Acesta este război pe scară largă, industrială. Va dura, va consuma resurse și va fi nevoie de răbdare strategică în Occident pentru ca Ucraina să învingă”, spunea Mick Ryan, absolvent al Facultății de Studii Internaționale Avansate din cadrul Universității John Hopkins și al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pucașilor Marini din SUA.
O „obosire” a Occidentului față de război reprezintă cea mai mare vulnerabilitate și cel mai mare pericol pentru Ucraina, arăta el.
În al doilea rând, Kievul va avea nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană și împotriva rachetelor, precum și față de atacurile cu drone. Este clar că, susținută de Iran, Rusia își va continua loviturile strategice împotriva Ucrainei, mai arată el.
- „Războiul nu se va opri în iarna care urmează. Dar el va fi luptat într-un ritm diferit. Acest lucru le va oferi liderilor politici și militari oportunitatea de a face planuri pentru anul care urmează”, a adăugat Mick Ryan.