Sari direct la conținut

Rușii se încurcă în minciuni: Autoritățile de ocupație din Herson revin a treia oară asupra stării de asediu

HotNews.ro
Infanteriști ucraineni pe linia frontului, regiunea Herson, Foto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia
Infanteriști ucraineni pe linia frontului, regiunea Herson, Foto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autoritățile ruse de ocupație au dat asigurări vineri că nu va fi instituită niciun fel de stare de asediu în orașul Herson din sudul Ucrainei, la câteva minute după ce au anunțat una, potrivit AFP.

„În orașul Herson a fost decretată o stare de asediu, care va dura 24 de ore, astfel încât să ne putem apăra orașul”, a declarat inițial pe Telegram Kirill Stremooussov, adjunctul șefului autorității ruse de ocupație din Herson.

El a șters apoi videoclipul său inițial câteva minute mai târziu, înlocuindu-l cu un videoclip similar, dar editat, în care nu mai era menționată interdicția de intrare, fără a explica motivele acestei schimbări.

Oficialul instalat de Moscova a publicat apoi, într-un al treilea pas, un nou videoclip, făcând un pas înapoi, asigurând că „nu au existat restricții pentru locuitori” în Herson, în ciuda presiunilor ucrainene în regiune.

Cu toate acestea, Stremooussov a făcut din nou apel la cât mai mulți locuitori să părăsească orașul, afirmând că se așteaptă la provocări și acte teroriste din partea armatei ucrainene.

„În unele locuri, au fost observate echipamente inamice poziționate în coloane. Este posibil ca ei să se pregătească pentru un atac asupra orașului Herson”, a spus el, în ciuda faptului că a promis cu câteva zile în urmă că armata rusă va apăra orașul „ca o fortăreață”.

Anterior, vineri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că civilii din Herson ar trebui ținuți departe de zonele de luptă cele mai periculoase, în condițiile în care Moscova se confruntă de mai multe săptămâni cu o contraofensivă a forțelor ucrainene în regiune.

Kievul a condamnat în repetate rânduri evacuarea civililor, calificând-o drept deportare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro