A fost lansat filmul Sunetele Bucurestiului, regizat de Mihai Grecea
Vineri, 15 aprilie 2016, la Cinema Muzeul Țăranului Român, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană a lansat filmul Sunetele Bucureștiului / Sounds of Bucharest, regizat de Mihai Grecea.
Evenimentul de lansare s-a desfășurat în prezența regizorului, a echipei de producție și a protagoniștilor filmului: Fiona Duțu, Reeana Singh, Mustafa Oz și Vlad Bolocan. Proiecția a fost continuată de o sesiune Q&A, prin intermediul căreia spectatorii au putut să descopere mai multe despre protagoniști, dar și să își manifeste aprecierea față de atașamentul lor pentru România.
„Cu ajutorul personajelor pe care le-am ales am putut să arătăm că noile minorități, cum sunt denumite naționalitățile care trăiesc alături de noi în Bucureșt în ultimii ani, îmbogățesc orașul, aduc niște lucruri noi orașului la care de puține ori ne gândim, aduc o pată de culoare, un sunet nou” a declarat Mihai Grecea.
Proiecția le-a oferit ocazia protagoniștilor să se cunoască, atât prin vizionarea filmului cât și personal. Astfel au aflat ce au în comun în ceea ce privește relația cu Bucureștiul, dar și ce îi diferențiază ca atitudine. Vlad Bolocan a spus „Mi-am dat seama de ce zic prietenii mei din București că moldovenii sunt încrâncenați”, în timp ce Mustafa Oz consideră că „Noi, în București suntem ca budinca lui Noe, de care vorbeam în film, un amestesc cu de toate (linte, fructe), ciudat dar gustos și interesant”.
Filmul documentar Sunetele Bucureștiului / Sounds of Bucharest surprinde povestea a opt cetățeni străini reprezentanți ai comunităților de: moldoveni, britanici, libanezi, fracezi, turci, italieni, indieni, respectivi chinezi, stabiliți în București dupa 1990.
Regizat de Mihai Grecea, filmul prezintă istoria fiecărui străin ce a optat pentru România, motivația alegerii acestei țări, respectiv oraș, parcursul integrării în comunitate, pentru o mai bună înțelegere a mecanismului de integrare a noilor locuitori ai Bucureștiului. Filmul scoate la iveală identitatea bucureșteană, observată mai mult sau mai puțin obiectiv de ochiul străin, care descoperă treptat elementele constitutive ale acesteia.
Atașamentul față de România al celor 8 protagoniști este remarcabil, și poate surprinzător pentru românul care părăsește țara în căutarea de mai bine. Într-un context în care România se depopulează treptat și fără prea multe perspective de întoarcere, alții aleg aceeași Românie drept casă.
Filmul Sunetele Bucureștiului / Sounds of Bucharest a fost realizat în cadrul proiectului Noile minorități din municipiul București, realizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană și finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului PA17/RO13 Promovarea diversității în Cultură și Artă în cadrul Patrimoniului European.