Sari direct la conținut

A murit Cristina Turlea, unul dintre membrii echipei de arhitecți care au contribuit la restaurarea palatelor BNR

HotNews.ro
Cristina Turlea, arhitect, Foto: Hotnews
Cristina Turlea, arhitect, Foto: Hotnews

S-a stins din viață dr. arh. Cristina Turlea, unul dintre membrii echipei de arhitecți care au contribuit la restaurarea palatelor BNR. Doctor în arhitectură și urbanism, ea este autoarea volumelor „Arhitectura şi spaţiile publice”, „Cronica restaurării Palatului vechi al B.N.R.” pentru care a fost și premiată în cadrul Bienalei Anuale de Arhitectură sau al recent apărutei lucrări „Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare”. Din 2005 lucrează în cadrul Băncii Centrale.

”Arhitecta Cristina Țurlea, colega noastră de la Banca Națională, a plecat mult prea devreme la cele veșnice. Ne vom aminti mereu de tot ce a făcut pentru instituția noastră, de când a venit la BNR, în 2005, valorificând si experiența, cunoștințele acumulate si consolidate la Ministerul Lucrărilor Publice”, a transmis printr-un mesaj Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

”Ne vom aminti de vocația ei pentru perfecționare profesională – a absolvit Universitatea de Arhitectură, apoi a obținut o diplomă în Drept, si-a susținut Doctoratul în Arhitectură si a dobândit un atestat de specialist în studii istorice. Sau de pasiunea si profesionalismul cu care s-a alăturat echipei noastre de arhitecți, în procesul de anvergură susținut ani în șir de Banca Națională pentru consolidarea, restructurarea si restaurarea palatelor si sediilor sale istorice. Totodată, ne vor aminti de “arhitecta noastră” cărțile de autor, scrise cu talent şi cu bogăție de informații. Cristina Țurlea s-a afundat în arhive şi de acolo, după meticuloase cercetări, a scos la lumină, cu ochi de arhitect si cu vocație de scriitor, priceperea de a construi durabil şi monumental a generaţiei de specialişti în domeniu ce s-a format şi s-a afirmat, pe pământ românesc, începând din a doua jumătate a veacului al XIX-lea. “Cronica restaurării Palatului Vechi”, nominalizată în 2011 la Anuala de Arhitectură, “Centrul istoric si financiar al Bucureștilor” ori recenta apariție “Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare” sunt lucrări-album, veritabile documente de referință, ce surprind, etapă cu etapă, momentele reabilitării unor capodopere ale patrimoniului național. Toate redate societății românești de astăzi. Somn lin, Cristina! Condoleanțe familiei îndurerate!”, se mai arată în mesajul transmis de Mugur Isărescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro