Sari direct la conținut

Acord de mediu pentru o exploatare de aur pe baza de cianuri in Timis. Ministrul Mediului cere demiteea directorului care a semnat acordul

HotNews.ro

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara (ARPMT) a dat pe 5 iulie 2012 acordul de mediu pentru exploatarea prin cianurare a minereurilor de aur si argint din zona Certej, judetul Hunedoara. Potrivit fundatiei Alburnus Maior, proiectul este foarte asemanator cu cel de la Rosia Montana si propune deschiderea unui exploatari miniere pe o suprafata de 456.2 ha, defrisarea a 187 de ha de padure, macinarea a doi munti pentru extragerea minerului si se suprapune peste un sit Natura 2000. In cei 16 ani de exploatare se estimeaza ca vor fi procesate 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentratie de 1,8 g de aur pe tona – si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an. Dupa aceasta perioada vor ramane in urma 2 halde de steril si un iaz de decantare de 63.6 ha unde se vor regasi cianuri. Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara si verificarea acordului.

  • Vezi aici acordul de mediu emis de ARPMT

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, in regim urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judetul Hunedoara, de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. „Se va urmari verificarea procedurilor urmate in legatura cu acest acord de mediu pentru a se vedea in ce masura s-au respectat toate prevederile legale. De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international. Daca se va constata ca acordul nu a fost emis in conformitate cu legea, acesta se va anula”, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Mediului.

Asociatia Alburnus Maior condamna emiterea acordului de mediu de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara si il acuza pe premierul Ponta si pe ministrul Mediului ca „mimeaza” responsabilitatea pentru mediu.

„Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reteaua de actionari, respectiv companiile detinatoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamana celui propus la Rosia Montana, atragând de-a lungul timpului critici serioase din partea organizatiilor de protectia mediului din România. Emiterea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej in data de 5 iulie 2012 de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara creeaza un precedent extrem de periculos pentru România. Ceea ce guvernele anterioare doar au discutat, Guvernul Ponta a realizat in doar doua luni de la numire. Desi, atât premierul Victor Ponta, cât si ministrul Mediului si Padurilor Rovana Plumb sustineau cu tarie la inceputul mandatului ca proiectul minier de la Rosia Montana nu poate merge inainte fara garantii de mediu, renegocierea participatiei statului sau desecretizarea contractului, mimând astfel interes si responsabilitate fata de implicatiile serioase pe care asemenea proiecte de exploatare le ridica la adresa mediului si comunitatilor afectate, Guvernul nu a solicitat nicio garantie de mediu pentru aprobarea proiectului de la Certej. Participatia statului român, similara celei de la Rosia Montana, este acceptata in forma actuala, iar contractul ce sta la baza acestui proiect este tot unul secret”, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Alburnus Maior si Re.Generation.

Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, este dezvoltat de compania Deva Gold – o asociere intre compania canadiana Eldorado Gold Corporation si Minvest Deva. Potrivit Alburnus Maior, Eldorado Gold Corporation este o companie miniera canadiana, listata la bursa din Vancouver si care opereaza si in Grecia, Turcia, China si Brazilia. Compania miniera a preluat in decembrie 2011 European Goldfields, care detinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din actiuni fiind detinute de compania de stat Minvest Deva. „La inceputurile lor, cele doua afaceri, Rosia Montana Gold Corporation si Deva Gold au fost finantate de Frank Vasile Timis, fondatorul si fostul presedinte al Gabriel Resources, compania ce detine pachetul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation”, sustine ONG-ul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro