Sari direct la conținut

ACTA are un nou nume: CETA

HotNews.ro

Dupa ce ACTA a fost respinsa in mod definitiv in Parlamentul European saptamana trecuta, cele mai criticate prevederi ale acordului au aparut din nou intr-un tratat comercial intre Uniunea Europeana si Canada, numit Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA).

Conform revistei Wired, prevederi precum posibilitatea de a trage la raspundere companiile distribuitoare de servicii web au fost copiate mot-a-mot din ACTA, o miscare care transmite un semnal negativ privind dorinta Bruxelles-ului de a asculta vocea europenilor in fata vocilor companiilor cu interese comerciale importante.

Informatiile despre noul tratat, care are ca scop usurarea schimburilor comerciale intre Uniunea Europeana si Canada, au fost facute publice dupa ce o varianta preliminara a acordului a aparut pe internet. Conform ZDnet.com, Comisia Europeana a refuzat sa comenteze situatia pentru moment.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Conform unui document intocmit de accessnow.org, ACTA este o amenintare la adresa drepturilor utilizatorilor:

  • ACTA ii forteaza pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori.
  • Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor infractori, cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de „deep packet inspection”, permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor. Practic, proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea sa obtina informatii private despre utilizatorii de internet, fara sa aiba nevoie de mandate ale judecatorilor.

Informatiile au aparut initial pe blogul profesorului canadian Michael Geist, un cunoscut activist anti-ACTA. Geist a comparat mai multe sectiuni din noul acord CETA cu prevederile similare din ACTA, iar in multe cazuri pasajele s-au dovedit a fi identice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro