Actionarii Nuclearelectrica au aprobat angajarea unor juristi in vederea unei potentiale achizitii de active detinute de ENEL in Romania
- Redactia Hotnews
Actionarii Nuclearelectrica au aprobat in sedinta AGA de luni achizitionarea de servicii de asistenta, consultanta juridica si/sau reprezentare, dupa caz, in legatura cu o potentiala achizitie de catre companie a unor active detinute de grupul Enel in Romania. Nuclearelectrica a anuntat in urma cu doua saptamani ca analizeaza oportunitatea rezultata din anuntul posibilei vanzari a operatiunilor Enel in Romania.
Anuntul a fost facut la cateva zile dupa ce ministrul delegat pentru energie a spus ca va cere ENEL sa nu vanda distributia din Dobrogea unei companii straine, fiind o activitate care tine de securitatea Romaniei. Nicolescu a precizat ca exista interes din partea unor companii de stat pentru preluarea distributiei din Dobrogea.
Razvan Nicolescu considera ca Enel Distributie Dobrogea SA ar trebui preluata de companii de stat, avand in vedere ca activitatea sa este strategica, avand in vedere zona de desfasurare, fiind strans legata de securitatea Romaniei. „De la privatizare pana acum, au fost facut o serie de investitii de dezvoltare in domeniul militar. Nu incurajam pe nimeni sa depuna oferte de cumparare in Dobrogea, mai ales ca exista interes pentru companii de stat pentru preluarea acestor activitati”, a declarat Razvan Nicolescu in urma cu cateva zile.
Reamintim ca au aparut informatii potrivit carora o companie chineza doreste sa cumpere toate actiunile scoase la vanzare de ENEL in Romania.
„Este o activitate strategica, mai ales tinand cont de ce se intampla in Est. ENEL Dobrogea este un tip de activitate care este foarte strans legata de securitatea Romaniei”, a spus ministrul.
Pe de alta parte, ENEL este in discutii avansate cu o companie chineaza pentru vanzarea catre aceasta a operatiunilor din Romania. Enel a anuntat in iulie ca vrea sa vanda actiunile detinute in Romania. Imediat au aparut si informatiile ca ENEL s-ar afla deja in negocieri cu mai multi potentiali cumparatori, favoriti fiind cel mai probabil chinezii de la State Grid Corporation of China. Este cea mai mare companie de distributie energie electrica din China. Negocierile ar fi demarat cu mai mult timp in urma, insa au fost accelerate in ultima perioada.
Dar si Nuclearelectrica are legaturi cu chinezii avand in vedere ca vrea sa atribuie unei companii din China proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
Relatia dintre Nuclearelectrica si ENEL este mai veche. Cele doua societati au fost actionari in EnergoNuclear, compania de proiect care ar fi urmat sa se ocupe de realizarea Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Anul trecut, ENEL s-a retras din proiect.
Nuclearelectrica a anuntat in septembrie ca a selectat compania chineza General Nuclear Power Corporation sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Practic, chinezii vor avea acces la informatii legate de cele doua reactoare. Procesul de selectie a durat doar doua saptamani, compania chineza fiind singura care a depus documentatia necesara. De altfel, nu este o surpriza selectarea acestui investitor, fiind cunoscute desele intalniri dintre reprezentantii statului roman si cei ai companiei chineze din ultimii doi ani. Mai departe, potrivit calendarului de selectare a investitorilor, compania chineza va avea acces la date, dupa care va trebui incheiat un memorandum de intelegere si demararea negocierilor. Din acel moment, totul devine incert. Negocierile se pot finaliza ori cu infiintarea unei noi companii de proiect, ori cu renuntarea din partea companiei chineze la orice implicare in proiectul Reactoarelor 3 si 4.
Enel ar urma sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl (detinuta de Enel prin Enel Investment Holding BV). In conditiile in care statul roman este actionar minoritar la aceste companii, autoritatile romane ar trebui sa aiba un cuvant de spus in negocierile cu investitorul chinez.