Adaugati valoare cladirilor vechi
Romania a trecut si prin vremuri mai bune decat in prezent. In vreme ce perioada urmatoare va fi dificila pentru toata lumea (si in special pentru cei mai slabi dintre noi), este mai mult decat necesar, sa repornim “motorul economic” care poate misca compania, scrie pe blogul sau Ilias Papageorgiadis. Avand acest lucru in minte, a venit vremea sa alegem si sa implementam niste masuri simple, low-cost pentru a vedea o imbunatatire a lucrurilor in urmatoarele luni si in viitorul apropiat.
Realitatile de azi
“Miracolul” economiei romanesti in perioada 2004-2008 a fost determinat de expansiunea segmentelor de constructii si imobiliare. Atata vreme cat aceste sectoare sunt blocate sau sunt intr-un declin continuu, va fi foarte dificil sa restabilim o crestere serioasa.
– Sectorul constructiilor si al imobiliarelor sunt cele care:
1. Influenteaza mai mult de 200 de profesii
2. Genereaza profit pentru de mii de oameni, nu doar pentru cativa bogati.
3. Au un impact imediat in vietile oamenilor si in piata in general
4. Creaza o bogatie sustenabila si vizibila pentru majoritatea populatiei
5. Ofera statului aproximativ 50 de euro inapoi (tot felul de taxe, consumuri etc) pentru fiecare 100 de euro investiti
- Stocul blocurilor noi (2000 – 2007) este foarte mic in comparatie cu blocurile vechi.
- 70% din proiectele rezidentiale care au inceput in 2007 sau mai tarziu se confrunta cu dificultati majore la vanzarea apartamentelor. In prezent majoritatea dintre ele (in ciuda scaderilor cu 20-50% a preturilor) tot nu se vand, pentru ca nu ofera oamenilor ceea ce vor sa cumpere, in termeni de locatie, suprafata, facilitate si mai ales pret.
- Dupa aceasta experienta “sangeroasa”, se presupune ca majoritatea dezvoltatorilor vor fi precauti sau vor evita pur si simplu sa mai dezvolte apartamente in viitorul apropiat. De asemenea bancile vor fi foarte precaute in a acorda finantari pentru proiecte. Toate vor avea nevoie de cel putin 3 – 5 ani pentru a uita acesta experienta traumatizanta.
- Asadar, din cauza contextului economic, greselilor din trecut si a altor cateva motive, nu ne asteptam la o crestere dramatica a proiectelor pentru apartamente noi. In ciuda “nevoii de 700.000 – 1.000.000 de locuinte noi in ultimii 10 ani”, (dupa cum au prezis multe studii in trecut) tara nu este pregatita sa finanteze si sa absoarba acest stoc de noi proprietati.
- Milioane de romani vor continua sa traiasca in blocuri vechi, care nu vor fi demolate. Acesti oameni se confrunta cu multe probleme minore zi de zi, din cauza faptului ca traiesc in proprietati vechi, nerenovate. Calitatea vietii lor este afectata de acest lucru.
- Zeci de mii de cladiri vechi se confrunta cu lipsa facilitatilor de baza care sunt necesare unei vieti civilizate astazi.
Citeste comentariul integral pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.