Sari direct la conținut

Adevarul:Cum vă ţineţi la adăpost economiile în vremuri tulburi

Adevarul

Analiştii economici sunt de părere că nu ar trebui să ne preocupe în perioada imediat următoare câştigurile, ci plasarea prudentă a economiilor.

Ce facem cu economiile noastre în vremuri ca acestea? Cum le putem pune la adăpost de posibilele efecte nedorite? Este momentul să refi nanţezi un credit în euro, ca să scapi de scumpirea ratelor? Este bine să reacţionezi radical în astfel de momente?

Mai mulţi specialişti în domeniu au răspuns pentru „Adevărul” la toate aceste întrebări, cu menţiunea că nu sunt sfaturi, ci doar păreri personale.

1 Ţineţi-vă banii în depozite bancare!

De departe, părerea unanimă a analiştilor consultaţi de „Adevărul” indică depozitul bancar ca fiind – în astfel de situaţii – drept cea mai bună cale de a-ţi pune banii la adăpost. „Nu obţii câştig, dar sigur nu pierzi”!, spun aceştia. Dragoş Cabat, preşedintele Charted Financial Analysts, spune de exemplu că în acest moment ar trebui să nu ne îngrijim de profit, ci de a nu ne pierde banii. În opinia analistului, depozitele reprezintă cel mai bun instrument pentru ca finanţele personale ale românilor să nu fie erodate de inflaţie.

2 Nu vă refinanţaţi creditele!

Aprecierea continuă a euro a determinat o scumpire puternică a creditelor contractate în această monedă. Chiar dacă la prima vedere o „soluţie salvatoare” ar putea fi refinanţarea acestora în lei, analiştii consideră că această măsură nu ar fi bine-venită. Singurul lucru pe care îl pot face acei români care au în derulare credite ipotecare/imobiliare în euro este să aştepte calmarea pieţei. „Opinia mea este că leul îşi va reveni pe termen lung, deci se va aprecia. Personal, n-aş face o astfel de mutare, în acest moment”, consideră Mihai Bogza, preşedintele Bancpost.

Şi Mihai Tănăsescu consideră că o astfel de mişcare nu ar trebui făcută, pentru că este una bruscă. E drept că sunt tendinţe de creştere a dobânzilor, dar începând cu a doua jumătate a anului, situaţia se va calma, deci totul va reveni la situaţia iniţială. Trebuie să avem încredere în moneda naţională”, apreciază fostul ministru al finanţelor, subliniind că această situaţie nu trebuie să ne panicheze. Totodată, potrivit lui Cabat, o refinanţare ne-ar scoate din buzunare mai mulţi bani, ţinând cont de actualele costuri.

3 Luaţi credite doar dacă arde!

Totodată, acesta este de părere, fără a pretinde că poate fi considerat un sfat, că cei care vor să ia un credit acum ar putea să mai aştepte, dacă nevoia de creditare nu este stringentă: „În următoarea perioadă, dobânzile vor creşte, după care îşi vor reveni. Nu cred însă că majorarea de dobândă va fi una substanţială, în medie cu o jumătate, până la un punct procentual”, precizează Bogdan Baltazar.

4 Împrumutaţi-vă în moneda în care câştigaţi!

Nu o dată analiştii au spus că ideal este ca românii să se împrumute în moneda în care realizează veniturile. Cu atât mai mult în acest moment, contribuabilii trebuie să ţină cont de acest aspect. „Cel mai prudent este ca românii să se împrumute în moneda în care îşi încasează veniturile.

Pentru cei care nu s-au asigurat, luând un credit în valută deşi câştigă în lei, există posibilitatea unei refinanţări în moneda naţională. Ideal ar fi însă ca cei care suportă costul mai mare al ratelor să aştepte încă 4-5 luni, când ne vom relua poziţia interesantă pentru investitori”, consideră Bogdan Baltazar, fost bancher şi actual consultant pentru investiţii.

Adevarul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro