Sari direct la conținut

Admiterea cu probleme de la Universitatea de Arhitectură. Corpul de Control trimis de Ligia Deca a stabilit că admiterea nu a fost fraudată

Ministerul Educației. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministerul Educației. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Examenul de admitere de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București nu a fost fraudat, se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Educației, obținut de HotNews.ro. Corpul de Control a făcut însă o serie de recomanări universității, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete în viitor. 

Corpul de Control a fost la UAIUM timp de două zile, în 25 și 26 iulie. 

„Din analiza documentelor prezentate de către conducerea U.A.U.I.M. a rezultat că în cadrul Platformei Academica, utilizată la calcularea rezultatelor finale ale concursului de admitere, a apărut o eroare de transcriere prin importarea de două ori a aceluiași număr de planșă de desen, care a generat calcularea incorectă a mediei de admitere. Precizăm că această eroare tehnică a apărut numai la Facultatea de Arhitectură, Programul de studii Arhitectură cu predare în limba română, celelalte facultăți nefiind afectate”, se arată în concluziile Corpului de Control, trimis de Ligia Deca în 25 iulie

În raport se notează că toate contestațiile depuse au fost înregistrate, analizate și ulterior soluționate, conform regulamentelor universității. 

  • „În urma verificării contestațiilor depuse, constatând numărul mare de persoane afectate de respectiva eroare, Comisia centrală de admitere a decis reverificarea tuturor lucrărilor candidaților la toate facultățile și programele de studii din structura instituției. 
  • De asemenea, Comisia centrală de admitere a decis prelungirea cu o zi a perioadei de depunere a contestațiilor după afișarea listei finale corectate cu rezultatele la concursul de admitere, astfel încât toate persoanele interesate să poată depune contestații”, se arată în raportul Corpului de Control, transmis de către Ministerul Educației redacției noastre. 

Corpul de Control: examenul de admitere nu a fost fraudat 

Corpul de Control a stabilit că în urma verificării documentelor puse la dispoziție de către universitate, „nu au fost identificate elemente care să conducă la concluzia existenței unei tentative de fraudare a examenului de admitere la Facultatea de Arhitectură, sesiunea iulie 2024 – 2025”. 

Informația conform căreia Corpul de Control a stabilit că examenul de admitere de la UAIUM nu a fost fraudat a fost publicată inițial de Edupedu.ro

În urma verificării făcute, Corpul de Control a propus următoatele măsuri univeristății: 

„1. Completarea metodologiei proprii de admitere, în sensul clarificării cel puțin a următoarelor aspecte: 

  • Alocarea unor ponderi criteriilor de evaluare a planșelor aferente probei de reprezentare grafică, astfel încât baremul de corectare să poată fi întocmit în detaliu și să poată asigura o evaluare cât mai obiectivă a subiectelor aferente acestei probe; 
  • Definirea tipurilor de semne distinctive/particulare ce pot să apară la nivelul planșelor desenate de către candidați; 
  • Stabilirea unor măsuri care pot fi dispuse de către Comisia centrală de admitere, în cazul depistării unor astfel de semne particulare pe planșele realizate de către candidați; 

2. Remedierea deficiențelor apărute în cadrul Programului informatic Academica privind stabilirea notei finale a concursului de admitere, în sensul defalcării acesteia, în funcție de ponderile stabilite prin metodologia proprie, pe toate componentele și asigurarea mentenanței acestuia, până la achiziționarea unui alt soft. 

3. Analizarea, în cadrul Senatul U.A.U.I.M., a posibilității eliminării din structura concursului de admitere a portofoliului de lucrări personale ale candidaților, având în vedere imposibilitatea stabilirii/identificării cu exactitate a autorului real al acestuia. 

4. Cooptarea, în comisiile responsabile cu organizarea și derularea admiterii la U.A.U.I.M numai a cadrelor didactice care, în baza unei declarații pe proprie răspundere, precizează că nu fac pregătire de specialitate cu viitorii candidați. 

5. Discutarea în cadrul organismelor colective de conducere din cadrul U.A.U.I.M. a raportului Comisiei interne de analiză nominalizată prin Decizia Rectorului U.A.U.I.M. nr. 900/25.07.2024 și luarea măsurilor ce se impun pentru a evita, pe viitor, apariția unor situații similare, cu informarea Direcției Control din cadrul Ministerului Educației”, conform raportului. 

Ce probleme au fost la admitere la Universitatea de Arhitectură din București

Rezultatele admiterii la Arhitectură din acest an au fost afișate inițial în 21 iulie, însă notele au declanșat un val de nemulțumiri din partea candidaților, care au depus peste 300 de contestații.

Rezultatele au fost republicate în 23 iulie.

După depunerea contestațiilor, comisia de contestații pentru admitere a descoperit că, din cauza unei erori umane de transcriere a rezultatelor, mai multe note de la proba de desen și portofolii nu corespundeau numelor candidaților.

Circa 70 dintre cei declarați inițial admiși au fost respinși, a scris Edupedu.ro. Au fost 737 de candidați care au susținut concurs la Facultatea de Arhitectură a UAUIM în acest an, potrivit tabelului cu rezultatele de la admitere.

În urma numărului mare de contestații, conducerea universității a recunoscut că o greșeală a apărut în sistemul de contabilizare a notelor. 

„Un decalaj de o linie a făcut ca la un moment dat nota unui desen și numele unui candidat să fie atribuite altui candidat”, a declarat atunci rectorul Universității Ion Mincu, Marian Moiceanu citat de Pro TV.

Problema admiterii de la Arhitectură a ajuns și pe masa DNA

Un grup de candidați de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, care contestă rezultatele admiterii, împreună cu mai mulți părinți, au depus, săptămâna trecută, plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Universitatea a transmis că este dreptul acestora să facă plângeri, adăugând că a afișat listele corecte de admitere după ce a fost descoperită „o greșeală care a fost remediată”. Grupul de candidați și părinți a fost la DNA săptămâna trecută și, spun aceștia, au depus plângerea penală „pentru abaterile grave și notarea incorectă și injustă” a sute de lucrări, dar și pentru refuzul publicării baremului de corectare, la contestare, la recorectarea lucrărilor și la publicarea noilor note, scrie TVR.

INTERVIURILE HotNews.ro