Sari direct la conținut

Afaceri de succes in vechituri restaurate

HotNews.ro
Palatul Ghika, Foto: Hotnews
Palatul Ghika, Foto: Hotnews

Unii proprietari demoleaza bijuterii arhitecturale vechi de sute de ani sau le lasa in paragina pana cad singure, iar cand terenul ramane liber, construiesc in loc ditamai blocul. Altii le restaureaza, si le transforma in principalul ingredient al unei afaceri de succes. Dupa ce v-am prezentat Campania „Nu distrugeti Bucurestii de altadata” cu monumente demolate sau in pragul colapsului, HotNews.ro va prezinta povestile unor case restaurate cu succes care au devenit atuul unor afaceri cu multe zerouri in coada.

Palatul Ghika – singurul palat bucurestean deschis publicului – locul unde poti vedea filme de epoca sub teii infloriti

Palatul Ghika este unul dintre cele mai vechi palate bucurestene si singurul deschis publicului. Pentru cei care inca nu i-au trecut pragul, domeniul se afla pe malul Lacului Pumbuita, la intersectia B-dului Lacului Tei cu Str. Doamna Ghica. Dupa ce a stat aproape zece ani in paragina, proprietarii, fundatia Asezamantul Cultural Ghica, l-au restaurat, l-au inchiriat, iar chiriasii l-au transformat intr-o afacere de success. Acum, edificiul de aproape 200 de ani adaposteste un restaurant cu specific frantuzesc, un cinema in aer liber, un club elitist, iar din cand in cand gazduieste nunti. Desi este criza si prin multe restaurante bate vantul, palatul nu duce lipsa de clienti. Secretul: decorul desprins din povesti si gradina cu tei infloriti care ii seduce pe cei care-i pasesc pragul.

O investitie de 1.200.000 de euro

Lounge

Lounge

Foto: Hotnews

„Palatul a stat in paragina cativa ani, iar dupa ce a fost numit un nou epitrop, Asezamantul Cultural Ghica a inceput restaurarea lui. Asta se intampla prin 2005. Noi l-am preluat in urma cu un an si am investit circa 1.200.000 de euro pentru continuarea lucrarilor de restaurare si amenajarea locului ca sa corespunda functiunii date de noi. Cum de ne-am gandit sa inchiriem palatul? Noi, adica Bon Mariage, lucram de multa vreme cu palate, organizam nunti in astfel de locatii. Asa ca venit foarte natural”, ne-a povestit Alin Caraman, chiriasul.

Filme de epoca sub teii infloriti

Fie ca este vara sau iarna, locul este plin de lume. Secretul este ca se adreseaza atat celor bogati cat si studentilor si celor cu venituri reduse. „In interiorul palatului avem un club privat dedicat oamenilor de afaceri. Avem circa 2.000 de membri. Ei pot folosi incaperile palatului pentru intalniri de afaceri sau pot veni sa se relaxeze la restaurantul din gradina. Pentru middle-class avem un lounge, iar pentru tinerii si studentii care castiga mai putin sau deloc avem garden cinema-ul unde ruleaza in fiecare seara incepand cu ora noua filme vechi. Accesul este liber. De asemenea, mai avem o terasa de 200 de locuri, cu preturi foarte mici unde s-au putut urmari meciurile de la campionatul mondial de fotbal”, mai spune Alin Caraman.

Nunti intr-o locatie de basm

Si nuntile la palat sunt la mare cautare. „Este visul oricarei mirese sa isi faca nunta aici. Anul acesta palatul a gazduit 15 nunti, iar pentru anul viitor preconizam mult mai multe”, spune Caraman. Fiindca tot suntem pe domeniul fantasticului, proprietarul afacerii vrea sa organizeze in curand si baluri inspirate din perioada interbelica.

Nunta la Palat

Nunta la Palat

Foto: Hotnews

Deocamdata investitia nu a intrat pe profit, dar investitorul spera ca acest lucru se va intampla cat mai curand. „Aceasta nu este o afacere pe care sa o faci si sa te imbogatesti peste noapte. Necesita timp si multa munca. Dar este o afacere solida, pe care sa o lasi mostenire copiilor”, a spus in incheiere Alin Caraman.

Istoria palatului

Constructia Palatului Ghika a inceput in anul 1822 si s-a incheiat zece ani mai tarziu, in 1833, fiind ctitorita de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pamantean dupa domniile fanariote, chiar pe locul fostei case parintesti. Palatul Ghika a functionat ca resedinta de vara a domnitorului Grigorie D. Ghica.

Acest edificiu este realizat in stilul neo-clasic al arhitecturii italiene, avand si cateva elemente ale Renasterii franceze, in conformitate cu tendinta de occidentalizare a Principatelor Romane de la inceputul secolului al XIX-lea.

De-a lungul timpului, Palatului Ghika i s-a conservat forma sa initiala, fiind realizate periodic lucrari de intretinere si restaurare, cele mai ample avand loc in anul 1978. Camerele palatului poarta amprenta pictorului italian Giacometti.

Nota: HotNews.ro va prezenta pe toata durata verii alte zece cazuri de cladiri istorice restaurate si intrate in circuitul de afaceri

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro