Sari direct la conținut

Afacerile din comertul auto s-au redus cu 7,2% in mai, pe fondul scaderii vanzarilor de autovehicule

HotNews.ro

Cifra de afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut in mai cu 7,2% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, insa a crescut cu 2,7% fata de luna trecuta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Diminuarea cifrei de afaceri s-a datorat scaderii comertului cu autovehicule (-13,0%) si intretinerii si repararii autovehiculelor (-22,9%).

Astfel, in luna mai, comertul cu autovehicule a scazut cu 13,0%, iar afacerile in domeniul intretinerii si repararii autovehiculelor s-au redus cu 22,9%, in vreme ce comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea motocicletelor si comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule a crescut cu 42,9% si respectiv cu 12,8%.

Comparativ cu luna aprilie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a inregistrat o crestere cu 2,7%, sustinuta de comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (+3,1%) si comertul cu autovehicule (+2,7%).

In primele cinci luni ale anului, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut cu 15,5%.

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, in luna mai s-a inregistrat o cifra de afaceri cu 12,9% mai mare decat in mai 2009. Comparativ cu luna anterioara, volumul cifrei de afaceri a avansat cu 10,1%, crestere provenita de la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (+16,1%), activitati ale agentiilor turistice si tur-operatorilor (+6,6%), activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare (+3,1%) si jocuri de noroc (+2,7%). Activitatile de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor au scazut cu 4,8%.

In perioada ianuarie-mai, cifra de afaceri in serviciile de piata prestate populatiei a crescut cu 10,5%.

Serviciile de piata prestate populatiei sunt acele activitati care fac obiectul vanzarii si cumpararii pe piata – avand ca principal beneficiar populatia – si sunt produse de societati ale caror venituri provin in proportie de cel putin 50% din vanzarea productiei proprii, indiferent de denumirea preturilor practicate (tarif, taxa, pret de vanzare). In ancheta lunara a INS privind serviciile de piata prestate in principal pentru populatie sunt cuprinse activitatile: hoteluri si restaurante, activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; activitati de asistenta turistica, jocuri de noroc si alte activitati recreative, coafura si alte activitati de infrumusetare, spalarea, curatarea articolelor textile si a produselor din blana, activitati de pompe funebre, intretinere corporala si alte servicii pentru persoane fizice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro