Sari direct la conținut

Ai venituri din rețele de socializare, vânzări online, meditații sau videochat? / Ce trebuie să știi în 2024: în ce condiții te înregistrezi ca PFA și care-i treaba cu TVA

HotNews.ro
Influencer, Foto: DisobeyArt / Alamy / Alamy / Profimedia
Influencer, Foto: DisobeyArt / Alamy / Alamy / Profimedia

Indiferent dacă ai venituri din rețele de socializare, diverse vânzări online prin diverse platforme, mediații sau videochat, trebuie să vezi dacă acestea au caracter ocazional. Este important acest lucru. Dacă nu sunt venituri ocazionale, atunci ești obligat să te înregistrezi ca persoană fizică autorizată (PFA), lucru menționat anul trecut de reprezentanții ANAF în cadrul unui webinar.

Acum, nu există o definiție clară a caracterului de continuitate, dar reprezentanții ANAF spun că dacă faci mai multe luni dintr-un an bani prin diverse activități (precum cele menționate mai sus), atunci ar trebui să te faci PFA, deoarece se consideră că faci activitate continuă.

Așadar, acesta este un lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere.

În schimb, dacă câștigi o dată sau de două ori pe an sume prin intermediul platformelor de socializare, atunci ești obligat să depui Declarația unică până la 25 mai, fără să mai fie nevoie să-ți faci și PFA.

Oricum ar fi, ca PFA sau nu, tot va trebui să depui Declarația unică (Formular 212). Termenul din 2024 a rămas același, neschimbat în ultimii ani.

Ce trebuie să faci dacă te-ai înregistrat ca PFA

Dacă te-ai înregistrat ca PFA la Registrul Comerțului, în 30 de zile de la înființare ești obligat să transmiți la ANAF, indicat prin Spațiul Privat Virtual (SPV), o Declarație unică cu estimări.

Dacă nu o depui, vei primi un avertisment din partea ANAF, „dacă nu ai în istoric nicio altă abatere”.

Amenda este între 50-500 lei dacă nu depui Declarația și ai mai avut abateri.

Referitor la achiziția Registrului unic de control de la ANAF, acel „caiet” nu este obligatoriu, lucru confirmat și de reprezentanții ANAF, dar este totuși bine să-l ai.

Ce s-a schimbat în privința taxelor de la 1 ianuarie 2024 când vine vorba despre astfel de activități

Impozitul pe venit este de 10% ca până acum. Acest lucru nu s-a schimbat.

În privința CASS (sănătate), se va plăti 10% la venitul realizat și va fi plafonată la 60 de salarii minime.

Astfel, CASS se va calcula la o bază de calcul care nu poate fi mai mare de 60 de salarii la venitul net.

Așadar, plafonul este între 6 – 60 de salarii, adică între 19.800 – 198.000 lei în 2024.

Dacă baza de calcul realizată este mai mică decât 6 salarii minime, atunci PFA va datora o diferență de contributie CASS până la o bază de calcul de 6 salarii minime.

Sunt exceptate de la această diferență de CASS acele PFA care au venituri din:

  • salarii și asimilate salariilor la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;
  • chirii, dividende, dobânzi, bursă, crypto, alte surse pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară.

În privința plafoanelor CAS (pensie), acestea sunt similare cu cele din 2023: 6, 12 și 24 de salarii minime.

Salariul minim luat în calcul pentru veniturile din 2024 este de 3.300 lei și veți plăti aceste taxe în 2025 până pe 25 mai. De asemenea, veți folosi această sumă dacă vă înregistrați în acest an ca PFA și trebuie să depuneți o Declarație unică estimativă în cele 30 de zile menționate.

Dacă veniturile sunt ceva mai mari, pe lângă impozit pe venit, CAS și CASS trebuie să plătești și TVA de 19%

Dacă ai venituri din rețelele de socializare, meditații, vânzări online, videochat etc. nu ești scutit de TVA. Nu ești obligat să te înregistrezi dacă ai venituri sub 300.000 lei.

Ei bine, dacă depășești cei 300.000 lei, atunci va trebui să plătești și TVA de 19%.

La depășirea acelui plafon de 300.000 lei ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.

În funcție de situația dvs., luați în considerare și modificările fiscale din acest text: Noutăți fiscale la PFA în 2024: de la noile plafoane CASS, la excluderea sponsorizărilor, IT-ști fără normă de venit sau e-Factura

Precum și:

Când se depune Declarația unică în 2024 / Ce salariu minim se ia în calcul la plata contribuțiilor

Răspunsuri la întrebări frecvente la Declarația unică 2023. Ce explică reprezentanții ANAF: de la numărul de autorizare, la închirierea în scop turistic și dividende

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro