Sari direct la conținut

Airbus, în atenţia autorităţilor de reglementare: Porţiuni din protecţia împotriva fulgerelor ar fi fost montate greşit pe 13 avioane A350

HotNews.ro
Avion Airbus A350, Foto: Wikipedia
Avion Airbus A350, Foto: Wikipedia

Autorităţile europene de reglementare au emis o avertizare preliminară potrivit căreia porţiuni din protecţia faţă de fulgere a 13 avioane A350 ar fi fost montate greşit, în timp ce Delta Air Lines s-a alăturat altor operatori aerieni care se confruntă cu ”probleme legate de vopsea” la acest model de aeronavă, transmite Reuters.

Este pentru prima oară când Airbus a ajuns în atenţia autorităţilor de reglementare din cauza problemelor tot mai mari ale operatorilor aerieni din cauza defectelor apărute la suprafaţa exterioară a avioanelor despre care compania producătoare de aeronave afirmă că sunt sigure pentru a zbura.

Agenţia pentru Siguranţa Aviaţiei a Uniunii Europene (EASA) a afirmat într-o directivă de navigare preliminară că Folia de cupru expandată (ECF), concepută pentru a dispersa în siguranţă fulgerele, este posibil să nu fi fost instalată corespunzător pe suprafaţa aripilor a 13 avioane, scrie News.ro, citând Reuters.

Dacă se adună o serie de factori, inclusiv un element de fixare adiacent instalat incorect, atunci un fulger puternic în aceeaşi zonă ar putea duce la aprinderea vaporilor de combustibil şi la ”pierderea ulterioară” a avionului, a spus EASA.

Directiva propusă solicită inspecţii treptate şi, acolo unde este necesar, reparaţii, impunând un buletin de la Airbus, dar nu cere ca vreunul dintre cele 13 avioane să fie consemnate la sol.

Un purtător de cuvânt al Airbus a spus că proiectul de directivă este ”o parte normală a procesului de menţinere a navigabilităţii”.

Cererea de verificări vine în timp ce Airbus este blocată într-o dispută cu cel mai mare cumpărător de avioane A350, Qatar Airways, cu privire la ceea ce Airbus a numit o problemă la ”vopsea de suprafaţă”, iar compania aeriană descrie probleme sub vopsea, care afectează ECF şi carcasa compozită.

EASA a declarat că nu a găsit nicio dovadă a vreunei probleme de navigabilitate, în timp ce Qatar Airways spune că acest lucru nu a fost încă dovedit. Compania a consemnat la sol 20 dintre cele 53 de aparate A350 din flota sa, pe măsură ce apar leziuni ale suprafeţei exterioare, spunând că acţionează la ordinele propriei autorităţi de reglementare.

Problemele s-au extins săptămâna trecută, când documente văzute de Reuters au arătat că cel puţin alte cinci companii aeriene s-au plâns de defecte de vopsea sau de ECF, de la sfârşitul anului 2016.

Airbus a sugerat până de curând că problema este doar la Qatar Airways.

O altă companie aeriană, Delta, a găsit probleme la cel puţin o aeronavă, au spus surse din industrie. Delta a refuzat să comenteze despre anumite avioane, dar a spus pentru prima dată că a văzut probleme limitate.

”Nu am întâmpinat încă probleme semnificative de vopsea la aeronava noastră A350”, a spus un purtător de cuvânt, adăugând că discută cu Airbus pe această temă.

Un purtător de cuvânt al Airbus a spus că înţelege cauza problemei şi că lucrează cu clienţii pentru a oferi îmbunătăţiri.

Problemele de producţie au apărut pentru prima dată la nivel intern în 2019, când inginerii companiei Finnair au avertizat Airbus că protecţia ECF se desprinde de la vârfurile aripilor unui A350 din cauza lipsei de răşină, potrivit documentelor văzute de Reuters.

Airbus a confirmat săptămâna trecută incidentul de producţie semnalat de Finnair şi a spus că este o problemă de producţie izolată, care a fost rezolvată. De asemenea, a confirmat o ştire Reuters că se gândeşte să schimbe designul protecţiei împotriva fulgerelor.

Nu este clar dacă problemele legate de calitatea producţiei pentru 13 avioane, acoperite de proiectul de directivă al EASA, sunt similare celor raportate anterior de Finnair.

Cele 13 avioane A350 au fost livrate între 2016 şi 2020 şi reprezintă doar 3% din flotă, dar sunt operate de 10 companii aeriene sau 28% din numărul de transportatori care efectuează zboruri în prezent cu aceste avioane de cursă lungă, conform datelor Airbus şi bazei de date online Airfleets.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro