Sari direct la conținut

Alambicul si acciza

HotNews.ro
Consultantii fiscal Adrian Benta si Dragos Patroi, Foto: Hotnews
Consultantii fiscal Adrian Benta si Dragos Patroi, Foto: Hotnews

Zilele trecute, in media a fost prezentat cu frenezie festivalul alambicului. Desigur, este o adevarata arta sa realizezi un alambic, ocazie cu care adresam felicitari mesterilor populari, insa partea riscanta fiscal este modul de utilizare a minunatului recipient aducator de fericire. Perspectiva economica este una imbucuratoare, deoarece de la anul avem o reducere cu 30% a accizei; speram ca si productiile de fructe din toamna acestui an vor fi semnificative, pentru a ne putea astepta astfel la productii de tuica, rachiuri si palinca pe masura apetitului romanilor.

Ei bine, in acest moment, placuta indeletnicire nationala, consumul de bautura – la care ocupam locuri fruntase in Europa – ne aduce in ograda si obligatia de a plati acciza, precum si riscul de a ni se intocmi un dosar -fiscal sau penal, dupa caz, pentru utilizarea neconforma a faimosului deja alambic. In acest sens, alcoolul etilic continut in bauturile produse chiar in gospodariile individuale este recunoscut (pe intreaga suprafata a Comunitatii) ca si produs accizabil, pentru care – in consecinta – se datoreaza acciza, si asta nu numai la vanzare ci si la autoconsum. Autoritatile din Romania au obtinut o reducere a accizei standard pentru primii 50 litri de alcool, dar pentru restul cantitatilor producatorul individual este obligat la plata corespunzatoare a accizei standard.

Mai mult decat atat, ca sa nu scape vreunul netaxat, autoritatile au impus o procedura birocratica si declarativa privind utilizarea alambicului. Astfel, gospodaria individuala care detine in proprietate livezi de pomi fructiferi si suprafete viticole poate sa produca din propria recolta si pentru consum propriu tuica si rachiuri din fructe, rachiuri din vin sau rachiuri din subproduse de vinificatie numai daca detine in proprietate instalatii (de tip alambic) corespunzatoare conditiilor tehnice minimale stabilite de lege.

  • Ce reprezinta insa gospodaria individuala?

Gospodaria individuala reprezinta gospodaria care apartine unei persoane fizice producatoare, a carei productie de tuica si rachiuri este consumata de catre aceasta si membrii familiei sale.

  • Ce obligatii fiscale declarative au aceste gospodarii individuale ?

In aceste conditii, foarte important este si faptul ca toate gospodariile individuale si care detin in proprietate instalatii de productie de tuica si rachiuri naturale au obligatia de a se inregistra la autoritatea vamala teritoriala in raza careia isi au domiciliul.

Din punct de vedere declarativ, gospodariile individuale care produc pentru consumul propriu tuica si rachiuri au obligatia de a depune o declaratie la autoritatea fiscala, pana la data de 15 ianuarie a anului urmator celui in care se produc.

Daca gospodaria individuala doreste sa produca tuica si rachiuri din recolta proprie, aceasta va notifica in scris intentia sa autoritatii vamale, precizand cantitatea si tipul de materie prima ce urmeaza a se prelucra, perioada in care instalatia va functiona, precum si cantitatea de produs estimata a se obtine.

In termen de 3 zile lucratoare de la expirarea perioadei declarate de functionare a instalatiei de productie de tuica si rachiuri, gospodaria individuala va solicita autoritatii vamale teritoriale calculul accizei datorate. In acest caz acciza devine exigibila la momentul finalizarii procesului de productie, iar termenul de plata este pana la data de 25 a lunii imediat urmatoare celei in care acciza a devenit exigibila.

  • Care este cuantumul accizei datorate ?

Din punct de vedere al modului de calcul al accizei, pentru tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodarii individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 de litri de produs/an cu concentratia alcoolica de 100% in volum, nivelul accizei datorate reprezinta 50% din nivelul standard al accizei aplicate alcoolului etilic. Pentru cantitatea de produs preluata de gospodaria individuala care depaseste aceasta limita, inclusiv pentru consumul propriu al acesteia, nivelul accizei datorate este nivelul standard al accizei pentru alcoolul etilic.

Pentru tuica si rachiurile destinate consumului propriu al gospodariei individuale, realizate insa in sistem de prestari de servicii intr-un antrepozit fiscal de productie, acciza datorata bugetului de stat devine exigibila la momentul preluarii produselor din antrepozitul fiscal de productie, iar beneficiarul prestatiei plateste acciza aferenta cantitatilor de tuica si rachiuri preluate. In acest context, trebuie sa precizam ca toate cantitatile de tuica si rachiuri din fructe preluate de gospodariile individuale vor fi insotite de avizul de insotire a marfii, emis de antrepozitul fiscal care a efectuat prestarea de servicii, in care va fi inscrisa mentiunea „cu accize platite”.

Pe de alta parte, gospodaria individuala care produce ea insasi tuica si rachiuri, dar in vederea comercializarii si nu a consumului propriu, are obligatia de a se autoriza in calitate de antrepozitar, fiind tratata astfel ca o mica distilerie, atunci cand productia anuala este mai mica de 10 hl alcool pur pe an. Prin mica distilerie, se intelege acea distilerie care apartine unei persoane fizice sau juridice si care realizeaza o productie de alcool etilic si/sau distilate, inclusiv tuica si rachiuri, de pana la 10 hl alcool pur pe an – exclusiv cantitatile realizate in sistem de prestari de servicii pentru gospodariile individuale – si este autorizata ca antrepozit fiscal de productie.

Aviz amatorilor: inainte nu de a consuma, ci chiar de a produce, este bine sa va aruncati un ochi si pe prevederile Titlului VII Cap. VI din codul fiscal, care reglementeaza regimul contraventiilor si sanctiunilor aplicabile in domeniul accizelor. Poate fi o lectura extrem de utila. Sa spicuim prevederea de la 221^3 alin. (2) – (3) din Codul fiscal – urmatoarele fapte constituie contraventii: detinerea de produse accizabile in afara unui regim suspensiv de accize pentru care accizele nu au fost percepute in conformitate cu prezentul titlu. Contraventiile prevazute (…) se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum si cu confiscarea produselor, iar in situatia cand acestea au fost vandute, confiscarea sumelor rezultate din aceasta vanzare.

De retinut: in anul 2015, acciza pentru un hectolitru de alcool pur este de 4.738,01 lei iar in anul 2016 valoarea accizei pentru un hectolitru de alcool pur va scadea la 3.306,98 lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro