Alcoolul, nelipsit de pe masa de Paște. Cât putem să bem, cât înseamnă prea mult și ce băuturi îngrașă cel mai tare?
Băuturile alcoolice sunt nelipsite de pe masa de Paștiea românilor, alături de preparatele tradiționale – friptura de miel sau iepure, stufat, drob, cozonac, pască. De sărbători, cea mai căutată băutură este de obicei vinul – care, cu cât este mai sec, cu atât mai bun. Ce înseamnă însă prea mult atunci când vine vorba de băutură și care sunt băuturile care îngrață cel mai mult?
„De sărbători se bea și este firesc”, declară pentru HotNews.ro Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.
Mărimea porției de alcool contează: maxim 250 ml de vin pentru femei și 500 ml pentru bărbați
Mărimea porției de alcool contează, iar tot ce este sec este mai recomandat, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Există o cantitate recomandată în ceea ce privește consumul de alcool? Da, spune Lygia Alexandrescu: „Cantitatea recomandată pentru femei este de 200-250 de mililitri de vin, iar pentru bărbați de maximum 500 de mililitri de vin timp de o seară întreagă. Dacă este mai mult, vorbim despre efecte negative ale alcoolului.”
Studiile arată că vinul roșu face bine inimii, însă dacă depășim 350 până la 500 de mililitri, ne face mai mult rău, este avertismentul Lygiei Alexandrescu: „Vorbim despre hepatotoxicitate, afectarea stării emoționale, nervozitate, dureri de cap a doua zi. Așadar, ideal este să controlăm cantitatea de alcool.”
Lygia Alexandrescu, nutriționist / Foto: Agerpres
Tot ce este sec este mai recomandat, nu reumplem paharele până nu s-au golit complet
Riscul de a ne îngrășa ar trebui ultima grijă atunci când vorbim despre consumul de alcool, prima grijă pe care trebuie să o avem în vedere fiind, de fapt, hepatotoxicitatea – cât de mult alcool bem și cât de calitativ este.
„Grijă mare la calitate. Este greu să găsești vin fără sulfiți, dar totuși mai sunt și vinurile organice și chiar cele de țară, dacă au fost bine făcute. Deci vin sec, alb dacă se poate, pentru că sunt multe persoane, atunci cînd consumă și carne și vin roșu, pot fi alergice la tanin”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.
Foarte important este și să nu amestecăm tipurile de alcool sau, dacă o facem, să lăsăm o pauză între ele: „Dacă am început cu un vin alb, după câteva ore putem consuma și tărie. Sau putem începe cu tărie, dar în acest caz trebuie să lăsăm măcar o oră pauză până trecem la vin. Putem bea o tărie ca digestiv la începutul mesei, iar după aproximativ o oră să trecem la vin.”
Un alt truc recomandat de nutriționist pentru a controla porția de alcool consumată este să nu remplem paharele decât în momentul în care ele s-au golit complet: „Nu turnăm în pahar, nu reumplem paharele decât atunci când ele s-au golit. Altfel, riscăm să pierdem șirul cantității băute, al numărului de pahare pe care pe care l-am consumat. Dacă vedem că s-a terminat paharul, știm că este al doilea sau al treilea.”
Este important să ne hidratăm: 200-300 de mililitri de apă la o jumătate de oră
Alcool nu trebuie consumat niciodată fără să ne hidratăm și fără să fi mâncat înainte, în așa fel încât sistemul digestiv să fie deja în stare de funcționare corectă, iar alcoolul, la rândul său, să se absoarbă corect, deci nu direct în intestin sau în ficat.
Atunci când consumăm alcool, este foarte important să ne hidratăm corect: la masă se consumă cafea, poate se stă noaptea mai târziu, se doarme puțin, iar riscul de deshidratare crește.
Masa de Paști / Foto: Pv Productions | Dreamstime.com
Pentru a evita deshidratarea, trebuie să fim atenți să bem apă constant: „Să bem constant undeva la 200-300 de mililitri de apă la o jumătate de oră, gustând nu cantități mari, nu rapid, ci cantități mici, ca să ne putem hidrata foarte bine la nivel celular, nu doar să avem un un act mecanic de ingerare de apă care să fie să iasă repede din organism, prin sistemul renal, și să-l forțăm pe el. Deci guri mici, ca să hidratăm. Este diferența dintre a pune nisip și a pune pietre. Haideți să bem apă în cantități mici, ca nisipul, nu să punem pietre”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.
Nu în ultimul rând, alcool nu trebuie consumat niciodată fără să ne hidratăm și fără să fi mâncat înainte, în așa fel încât sistemul digestiv să fie deja în stare de funcționare corectă, iar alcoolul, la rândul său, să se absoarbă corect, deci nu direct în intestin sau în ficat.
Bere sau tărie? Ce băutură îngrașă mai tare?
Cei care preferă berea în locul vinului pe masa de Paști trebuie să știe că aceasta îngrașă cel mai mult dintre băuturile alcoolice – conține mult zahăr, cereale, iar alcoolul este și el caloric. În plus – pentru că nu mâncăm pe burta goală – berea vine practic și lipește toate grăsimile între ele.
În cazul în care consumăm între 350 și 500 de mililitri de bere, aceasta este o cantitate care nu reprezintă o problemă, iar ea poate fi chiar depășită ușor, deoarece berea are un conținut mare de apă, explică Lygia Alexandrescu.
Dintre băuturi, cele mai puține calorii le au vinul alb sec și cel extra sec.
Cu toate că există un mit care spune că tăria ar îngrășa mai mult decât berea, tăria are puține calorii, însă acest lucru vine și din cantitate – tăria se consumă în cantități mai mici, în timp ce berea se consumă în cantități mai mari. Spre exemplu, 50 de mililitri de tărie nu reprezintă o problemă calorică. În schimb, tăria pot deveni o adevărată bombă calorică în combinație cu sucurile care conțin mult zahăr.
Practic, atunci când consumăm bere, vor fi întotdeauna mai multe calorii decât în cazul tăriei, deoarece tăria se consumă în cantități mici – 50 de mililitri – în timp ce berea se consumă în cantitate de cel puțin 10 ori mai mare. La acest lucru se adaugă și efectul de balonare pe care îl dau bulele din bere, explică Lygia Alexandrescu.