Sari direct la conținut

Alianta de Centru Dreapta Stanga (ACDS)

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

Aceasta este constructia cu care opozitia vrea sa rupa gura targului. Daca se va numi chiar asa, astept un miel de la initiatori. Greseala fundamentala a politicienilor nostri este ca nu invata nimic din trecut.

“Ii dau voturile mele candidatului X in turul al doilea”. Aiurea! Ii da luna de pe cer. Presupunerea ca alegatorii aflati in cabina de vot vor urma indemnul sefului unui partid s-a dovedit de atatea ori gresita ca te apuca mila de aceia care, dupa 20 de ani, n-au invatat nimic din istorie.

Nu mai departe alegerile prezidentiale din 2009. Dupa turul intai Basescu avea 3,15 milioane de voturi, Geoana 3,02, Antonescu 1,94 iar ceilalti 1,4.

Presupunand ca Basescu si Geoana si-au pastrat votantii iar cele 1,4 milioane s-au impartit oarecum egal intre cei doi finalisti, aritmetica simpla ne arata ca dintre votantii lui Antonescu doar jumatate s-au dus la Geoana, restul au mers la Basescu. Este vorba de nucleul dur liberal, un milion de votanti, care nu vrea sa auda de PSD, asimilindu-l cu mostenitorul comunismului.

Pe ce se bazeaza Antonescu crezand ca in 2012 va fi altfel? Pe iluzia ca votantii liberali ii vor asculta indemnul.

Adica, te faci frate cu Voiculescu si cu Ponta si speri ca liberalii de rand sa inghita broasca raioasa. Nu vorbim de conducerea liberala, aservita, cu 4 exceptii notabile, presedintelui PNL. Vorbim de clasa de mijloc, de micii si marii intreprinzatori, de salariatii lor, care stiu de “redistribuirea” visata de PSD, de la cei care au la cei care stau. Care stiu ca Victor Ponta doreste ca statul sa controleze totul, ca doar n-au uitat ce s-a intamplat in 2001-2004.

Care stiu ca PSD l-a santajat pe Tariceanu, facandu-l sa dinamiteze echilibrele structurale, de-am ajuns sa imprumutam un miliard de euro pe luna sa platim pensii si salarii bugetare. Stiu si de ajutoarele sociale nesfarsite acordate “garantat” celor care nu vor sa-si gaseasca un loc de munca in piata muncii de la noi sau din Europa. Ca avem trei milioane de hectare teren agricol care stau parloaga.

Pe urma ce alianta mai este si asta in care fratele mai mare, PSD, are pretentia de un raport de 2:1 pe eventuale liste comune? Cine va dicta in viitorul parlament? Cine va fi viitorul presedinte? Crin Antonescu, care, n-a condus nicio gradinita, dar vrea sa conduca un popor? Cu premier de la PSD, posibil Victor Ponta? Presedintele Senatului va fi Dan Voiculescu?

Vor incerca sa-l suspende pe presedintele Basescu, astfel incat in 2012 sa avem si alegeri prezidentiale, odata cu cele parlamentare, cum se aude?

Inainte de a lamuri toate aceste probleme nu numai ca este ridicol sa construiesti alianta de centru-dreapta-stanga, e chiar periculos. Pentru ca sperii tot electoratul. Cei de dreapta se sperie de orientarea de stanga a aliantei si invers.

Castigatorul pare sa fie in acest caz PD-L. Care va culege electorii speriati din ambele tabere.

Si mai face opozitia o greseala fundamentala atunci cand apreciaza ca populatia nu evalueaza exact vinovatiile pentru situatia economica proasta in care ne gasim. Ca toata lumea ii vede vinovati pe Basescu si actuala putere, asa cum ne spun antenele, desi la inceputul lui 2009 s-au trezit cu mortu-n casa. Plus o criza economica mondiala care nici acum nu se stie cum se va sfarsi. Mai pe scurt spus, ne cred tampiti.

Din toate discursurile liberale sau psd-iste, referitoare la viitorul economic al tarii rezulta ca vor sa faca ceva. Nu rezulta insa ca si pot. Pentru ca nu auzim decat lozinci. Cele de la liberali diferite de acelea ale PSD.

“Vom sprijini capitalul national”, zice Victor Ponta. Uita ca dupa aderarea la UE Romania nu mai poate face discriminari intre capitalul european si cel romanesc.

“Avem ca prioritate absoluta crearea de noi locuri de munca”, mai spune Victor Ponta. Tot la buget? Doamne fereste! Nu stim cum sa scapam de bugetarii angajati de Tariceanu si angajam altii? In intreprinderile inca de stat? Tocmai ce ne spun expertii straini ca aceste companii nationale, cate mai sunt, atarna ca bolovanii de gatul economiei romanesti. Atunci unde, ca statul nu mai este agent economic sa angajeze salariati.

Singura posibilitate fireasca ar ramane scaderea fiscalitatii si a costurilor cu forta de munca, greu de suportat de catre angajatorii privati. Dar nu avem bani la fondul de pensii, de sanatate, de somaj, etc. Nici de investitiile creatoare de locuri de munca nu avem bani. Atunci la ce se refera Victor Ponta cand vrea sa creeze locuri de munca? Ca nu e clar de unde ia banii.

Din scaderea evaziunii fiscale si a criminalitatii economice, zice PSD. Dar uita ca in 2009 ministerul de interne a fost condus de Dan Nica, de ajunsese Marian Vanghelie stapanul dosarelor de la doi si un sfert.

Singura speranta raman banii europeni. Daca nu si-ar fi bagat si aici dracu coada. Au fost aprobate multe proiecte pe pile, desi nu meritau, iar acum, cand trebuie sa se faca decontarile, nu vin banii pe vorbe sau documente ireale.

In concluzie, rar mi-a fost dat sa aud de o constructie politica mai bizara decat aceea anuntata de opozitie. Pentru ca nu are niciun fundament doctrinar, un proiect comun, altul decat izgonirea lui Basescu si a PD-L. Ca si cum prin plecarea lor s-ar rezolva ceva in economie. Sau izgonirea clientelei PD-L. Ca sa vina in locul ei cine? S-au transformat in fecioare peste noapte si nu am aflat eu?

Mai este posibila, in Romania, politica bazata pe principii si caracter? Iata adevarata miza a anilor ce vin.

Deocamdata, observ doar incapatanarea a doi carlani fara minte, iesiti pentru prima data la pascut pe pajistea politica.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro