Sari direct la conținut

Alianta merge pe mana tinerilor si a solutiilor tehnocrate

Evenimentul Zilei

Stolojan si Basescu nu vor personaje vechi intr-un eventual executiv PNL-PD. Vor putea sa-si impuna vointa?

Ministri proaspeti, un premier tinar si un program de guvernare cu solutii tehnocrate este arsenalul pe care liderii Aliantei PNL-PD il promit pentru 15 septembrie, data la care vor fi anuntati protagonistii “guvernului din umbra”.

Stolojan si Basescu vor avea insa de infruntat pina atunci taberele din propriile partide care sustin ca trebuie trecute pe lista posibilului guvern si personaje vechi, gen Melescanu, Tariceanu, Rusanu sau Berceanu, nu numai “prospaturi”. Mai ramine si un mic amanunt: Alianta sa cistige in toamna, altminteri nu face acum decit jocuri pe hirtie.

Surse din cadrul Aliantei sustin ca, pina in acest moment, cei doi lideri Theodor Stolojan si Traian Basescu au cazut de acord asupra unui singur nume, al viitorului premier – Adriean Videanu. El este agreat atit de Basescu, fiind de fapt si mina lui dreapta, dar si de Stolojan.

Ultimul intentioneaza astfel sa respecte intelegerea nescrisa in protocol potrivita careia daca PNL-ul va da candidatul la presedintie, PD-ul sa dea premierul. Surse din PNL sustin ca Stolojan si-a programat lansarea oficiala a candidaturii la Cotroceni in a doua decada a lunii septembrie, dupa anuntarea structurii cabinetului, a premierului si a programului de guvernare.

Intentia lui Stolojan este de a-si face campanie umar la umar cu viitorul premier, astfel incit ideea de echipa sa-i fie cit mai bine impregnata electoratului.

Ce vor si ce pot Stolojan si Basescu?

In ceea ce priveste structura cabinetului, din informatiile noastre rezulta ca cei doi lideri vor merge pe ideea “fara personaje vechi in guvern”. De aceea numele lui Calin Popescu-Tariceanu, pe care unii il vad in functia de vicepremier, nu este agreat de Stolojan si Basescu, afirma surse liberale.

Cei doi insa vor avea de infruntat taberele din partide care considera ca si figurile vechi trebuie sa-si spuna cuvintul la formarea noului guvern. De pilda, pentru Ministerul Industriilor democratii au doua variante – Radu Berceanu sau Gheorghe Bogea, presedintele PD Hunedoara, “un foarte bun manager”, sustin surse din PD.

La Externe, pe linga numele lui Teodor Melescanu, democratii vor avea si replica noua, pe Mihai Razvan Ungureanu, fost secretar de stat pe vremea CDR. Liberalii se gindesc ca la Finante sa propuna doua nume: Dan Rusanu, fost secretar de stat la acest minister pe vremea guvernarii CDR-PD-UDMR, sau Varujan Vosganian, fost lider UFD.

In ce masura vor fi ele agreate se va afla doar la jumatatea lunii septembrie. Surse din cadrul Aliantei sustin ca liberalii si democratii vor purta discutii asupra modului in care vor arata ministerele – monocolore (daca va avea ministru PD-ist si organigrama va avea aceeasi structura politica) sau mixte (liberali si democrati la un loc).

Portofoliile vor fi impartite abia dupa ce cele doua partide vor nota de la 1 la 10 importanta fiecarui minister in parte, iar numarul de puncte insumat va fi distribuit conform algoritmului intre cele doua parti.

La vremuri noi, tot ei: Melescanu – cap de lista in Prahova

Liberalii si democratii au ajuns la un consens privind repartizarea pe listele parlamentare din judetul Prahova. Astfel, cap de lista la Senat este fostul ministru de externe, Teodor Melescanu (PNL), in timp ce locul al doilea este ocupat de actualul senator PD Romeo Hanganu.

La Camera Deputatilor, primele patru locuri, considerate eligibile, sint ocupate de Paula Ivanescu (PD), Adrian Semcu (PNL), Ioan Luchian (PNL) – toti trei fiind deputati si in mandatul 2000-2004 – si de Horia Toma (PNL), fostul primar (1996-2000) al municipiului Ploiesti.

Surse din cadrul celor doua partide, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, sustin ca prezenta “vechilor” pe listele parlamentare din acest an a trezit nemultumiri, numerosi membri considerind ca imparteala a fost decisa mai mult la Bucuresti decit in teritoriu.

Adriana Istodor, Alina Mihai

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro