Sari direct la conținut

Alro este singurul beneficiar de energie ieftina care nu a fost deschis "in privinta unor negocieri corecte"-Surse

HotNews.ro

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca toate contractele incheiate de companiile de stat trebuie sa fie transparente, fara a favoriza „baietii destepti”. Facand referire la procesul de renegociere a contractelor incheiate de Hidroelectrica, Jeffrey Franks a spus ca unii dintre beneficiari „nu au fost deschisi in privinta unor negocieri corecte”. In acest context, reprezentantul FMI spune ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme impotriva lor. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, singura companie care „nu a fost deschisa la o negociere corecta” este Alro.

  • ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Jeffrey Franks considera, totusi, ca Executivul a inregistrat progrese in privinta negocierii contractelor bilaterale care favorizeaza doar anumite grupuri, in detrimentul banilor publici.

Oficialul FMI a mai afirmat ca, in cazul in care ancheta UE va constata ca aceste companii au primit ajutor de stat, „vor trebui sa dea inapoi toata suma” si „vor plati si o amenda in plus”.

  • „Privind contractele incheiate cu Hidroelectrica, au fost negocieri intre Ministerul Economiei si companiile implicate. Au cazut de acord, companiile si cei care au aceste contracte, cu o reducere substantiala ca volum si ca pret. Au acceptat. Este o evolutie pozitiva. Acum o saptamana, UE a anuntat ancheta privind aceste contracte. Daca ancheta constata ca acesti titulari de contracte au primit ajutor de stat, va trebui sa dea inapoi toata suma. Vor plati si o amenda in plus. Daca ancheta va constata asa ceva, ele sunt in pericol sa plateasca o gramada de bani. Nu cred ca negocierile vor evolua negativ, si din acest motiv. Se va cere o imbunatatire a conditiilor statului. Sper si cred ca ei vor coopera. Este de neconceput sa aiba sute de milioane de euro avantaj la pret in contracte cu statul si este de neconceput ca ei sa fie de acord in continuare cu asta”, a declarat Jeffrey Franks.

Acesta a mai spus ca Ministerul Justitiei a constatat ca este riscant ca aceste contracte sa fie anulate: „Ministerul Justitiei a analizat care dintre contracte ar putea fi anulate si care ar putea fi riscurile. Riscurile sunt mari si ar fi mai bine ca ele sa fie renegociate”, a incheiat Jeffrey Franks.

Comisia Europeana a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, informeaza Comisia Europeana. Comisia vrea sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii. „Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date”, mai arata Comisia.

Practic, analizeaza daca Hidrolectrica a vandut energie sub nivelul pietei in paralel cu achizitionarea de energie la preturi peste nivelul pietei. Favorizarea acestor companii ar putea insemna incalcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Potrivit Comisiei, initierea unei investigatii aprofundate permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.

Si Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre SC Hidroelectrica SA, SC Energy Holding SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alro SA, SC Elsid SA, SC Electrocarbon SA, SC Euro-P.E.C. SA, SC Luxten Lighting Company SA, SC Electromagnetica SA, SC Energy Financing Team Romania SRL, Energy Financing Team (Switzerland) AG.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro