Sari direct la conținut

Ambasada Chinei, după promulgarea Legii 5G: Ne opunem ferm utilizării standardelor non-tehnice în securitatea cibernetică / Excluderea companiilor chineze va afecta substanțial cooperarea chino-română

HotNews.ro
Ambasada Chinei in Romania, Foto: Ambasada Chinei in Romania
Ambasada Chinei in Romania, Foto: Ambasada Chinei in Romania

Ambasada Chinei în România a reacționat vineri după promulgarea legii 5G făcând apel la autoritățile române pentru nediscriminarea companiilor chineze și a cerut acțiuni concrete pentru a menține interesele generale ale cooperării pragmatice bilaterale. „Ne opunem ferm utilizării standardelor non-tehnice și a dispozițiilor discriminatorii pentru a exclude orice țară sau întreprindere de pe piață” spune Ambasada, care atenționează că în cazul în care companiile chineze vor fi excluse cooperarea chino-română economică și comercială va fi afectată substanțial.

„China respectă dreptul României de a legifera în domeniul securității cibernetice, în același timp, întrucât legislația 5G determină posibilitatea companiilor chineze de a se bucura sau nu de un mediu de afaceri echitabil, drept, deschis și transparent, suntem extrem de preocupați de această lege. Ne opunem ferm utilizării standardelor non-tehnice și a dispozițiilor discriminatorii pentru a exclude orice țară sau întreprindere de pe piață și ne opunem ferm acțiunilor care subminează principiul concurenței loiale și spiritul statului de drept.”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ambasada Chinei în România, după promulgarea legii 5G.

Ambasada Chinei susține că „abaterea de la normele industriei și standardele tehnice pentru a judeca securitatea cibernetică este împotriva simțului științific și este o negare a principiilor economiei de piață și a concurenței loiale, iar esența acesteia fiind abuzarea conceptului de „securitate națională” în vederea excluderii anumitor țări și companii, reprezintă un act tipic de discriminare și suprimare politică.”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 11 iunie 2021, decretul pentru promulgarea Legii privind securitatea rețelelor 5G, un act normativ care ar putea exclude chinezii de la Huawei din rețelele operatorilor de comunicații. Echipamentele și programele unui producător 5G care nu obține avizul CSAT mai pot fi folosite doar 5 ani în nucleul rețelelor telecom, iar restul echipamentelor 7 ani. Adoptarea acestei legi este una din condițiile lansării 5G, prin care statul speră să atragă peste 500 milioane de euro.

Potrivit legii, autorizarea producătorilor de echipamente și programe 5G se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de 4 luni de la data solicitării.

Legea transpune în legislație Memorandumul 5G semnat în vara anului 2019 între România și SUA.

România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale. Pe de altă parte, România a fost printre primele țări din UE care a lansat servicii 5G chiar cu echipamente Huawei.

Toți operatorii telecom din România – Orange, Vodafone, Telekom și DIGI/RCS&RDS folosesc în propriile rețele, inclusiv în nucleul acestora (core network) și echipamente Huawei. Dacă acest producător nu va obține avizul CSAT, operatorii telecom sunt obligați să înlocuiască din rețele aceste echipamente.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro