Sari direct la conținut

Ambasadorul american la Moscova s-a întors în SUA după ce Rusia i-a recomandat să părăsească țara

HotNews.ro
John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova , Foto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images
John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova , Foto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Ambasadorul Statelor Unite la Moscova a anunțat că se va întoarce la Washington pentru consultări la câteva zile după ce guvernul rus i-a recomandat să părăsească țara datorită „situației extrem de tensionate” dintre cele două țări, relatează The Guardian.

Plecarea lui John Sullivan va lăsa ambasadele ambelor țări fără diplomatul lor șef într-un moment crucial, Washingtonul și Moscova anunțând recent noi sancțiuni reciproce și în contextul în care masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina și starea de sănătate a disidentului Alexei Navalnîi provoacă îngrijorări în rândul cancelariilor occidentale.

„Cred că este important pentru mine să vorbesc direct cu noii mei colegi din administrația Biden din Washington despre starea actuală a relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia”, a afirmat Sullivan într-un comunicat remis presei.

„De asemenea, nu mi-am văzut familia de peste un an și acesta este un alt motiv important pentru ca să mă întorc pentru o vizită. Mă voi întoarce la Moscova în săptămânile următoare înaintea oricărei întâlniri dintre președinții Biden și Putin”, a adăugat Sullivan.

Biden și Putin au discutat despre un posibil summit bilateral săptămâna trecută dar Kremlinul a afirmat că organizarea unei asemenea întâlniri va dura timp și că va fi „imposibilă” de organizat în următoarele săptămâni.

Rusia și-a rechemat în luna martie ambasadorul de la Washington, Anatoli Antonov, pentru consultări după ce președintele Joe Biden a declarat într-un intervi că Putin este „un criminal” și că va plăti pentru ingerința în alegerile americane de anul trecut.

Administrația Biden a expulzat săptămâna trecută 10 diplomați ruși și a anunțat noi sancțiuni ample împotriva Rusiei pentru ingerința în alegeri și presupusul rol al Moscovei în atacarea companiei SolarWinds care a compromis datele a numeroase persoane, companii și agenții guvernamentale din SUA.

Măsura a reprezentat cea mai mare expulzare a unor diplomați ruși de către Washington după 2018 iar Rusia a răspuns expulzând la rândul ei 10 diplomați, luând în vizor operațiunile ambasadei americane de la Moscova și recomandându-i ambasadorului Sullivan să părăsească țara.

„Este evident că situația extrem de tensionată implică în prezent o nevoie obiectivă ca ambasadorii ambelor țări să fie în capitalele lor să analizeze situația și să țină consultări”, a scris săptămâna trecută ministerul rus de externe în comunicatul în care a anunțat măsurile de retorsiune.

Ultima expulzare a unui ambasador american din Rusia a avut loc în 1952 când George F. Kennan a fost declarat persona non-grata de către dictatorul sovietic Iosif Stalin.

REFERINȚĂ:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro