Ambasadorul SUA la Belgrad, Cameron Munter: "Cerem guvernului Kostunita sa condamne public violentele"
Intr-un interviu cu serviciul sud slavic al Europei Libere, ambasadorul american la Belgrad, Cameron Munter, considera violenta imposibil de acceptat . Ambasadorul afirma ca guvernului Kostunita i s-a cerut expres sa condamne public violentele si limbajul incitator, iar protestatarii carora li s-a permis intrarea in sediul ambasadei SUA sa fie adusi in fata justitiei si pedepsiti. In caz contrar, avetizeaza Cameron Munter, s-ar putea ajunge la izolarea diplomatica a tarii, ceea ce nu este in interesul cetatenilor pe care guvernul ii reprezinta.
Declaratiile ambasadorului au fost facute dupa ce, saptamina trecuta, dupa mitingul de la Belgrad organizat de guvern impotriva independentei Kosovo, protestatari mascati au atacat mai multe ambasade occidentale si au dat foc fatadei ambasadei americane. Interviul a fost realizat de corespondenta Europei Libere, Branka Trivici.
Cum comentati violentele de saptamina trecuta de la Belgrad?
Sa sublinez citeva puncte – in ultimele zile, ceea ce am observat dupa declaratia de independenta si dupa recunoasterea Kosovo de catre unii membri ai comunitatii internationale, a aparut o tendinta ingrijoratoare in limbajul folosit de unii din liderii acestei tari. Nationalisti radicali iresponsabili, chiar din guvern, au incercat sa raspunda prin violenta fata de ce s-a intimplat in Kosovo. Ei au spus ca din cauza violentelor pe care le-ar fi suportat sirbii in Kosovo, violenta este un raspuns legitim. De fapt, nu s-a intimplat nici o violenta in Kosovo, a fost o decizie diplomatica cu care multi din Serbia nu sint de acord. Si acesta este, cu siguranta dreptul lor si noi intelegem ca emotiile sint foarte puternice in acest subiect. Dar asta NU inseamna violenta. Violenta este cind un bandit ataca o ambasada sau cind unii oameni ii ameninta pe altii – sa spunem ca in nord, la Mitrovita – atunci vorbim despre violenta si ea este inacceptabila
Violenta este inacceptabila mai ales cind vine, cind este incitata de oameni care par sa creada ca ei pot raspunde prin violenta unei decizii diplomatice. Sintem foarte tulburati si cerem guvernului Kostunita sa respinga acest tip de limbaj. Natiunile Unite i-au cerut in mod special ministrului sirb pentru Kosovo, Slobodan Samardici, sa puna capat acestui limbaj incitator, si cerem si noi acelasi lucru. Pentru ca se creaza o situatie care este foarte grea pentru toata lumea – mai cu seama pentru sirbi si in ultima instanta ar putea duce la izolarea diplomatica a acestei tari, ceea ce nimeni nu doreste.
Ce mesaj a fost transmis premierului Kostunita in perioada atacului ambasadei ?
Nicholas Burns, subsecretarul de stat pentru afaceri politice i-a spus 4 lucruri : i-a cerut ca ambasada noastra si ambasadele altor tari sa fie aparate. Ca protestatarii carora li s-a permis intrarea in sediu – din cauza unor tensiuni interne din politie – sa fie adusi in fata justitiei si pedepsiti, ca el, in calitate de prim-ministru sa declare public ca asa ceva nu se va mai intimpla si ca va urmari ca intr-adevar asa ceva sa nu se mai intimple. Domnul Kostunita l-a asigurat pe domnul Burns ca asa ceva nu se va mai intimpla, dar n-am vazut o demonstratie publica a acestei promisiuni si ii cer premierului sa isi tina promisiunea facuta si sa condamne public violentele si sa promita public ca asa ceva nu se va mai intimpla.
Serbia a anuntat, prin vocea premierului Kostunita ca nu isi va normaliza relatiile cu tarile care au recunoscut existenta noului stat, pina cind aceste tari nu isi vor retrage declaratia de recunoastere a independentei. Care ar putea fi raspunsul fata de aceasta declaratie?
Imi pare tare rau sa aud asta, pentru ca eu cred ca majoritatea oamenilor din Serbia – nu cei care adopta o pozitie ultranationalista -, dar majoritatea oamenilor din aceasta tara doresc sa faca parte din Europa. Aceasta majoritate a votat pentru Boris Tadici – 2 milioane 300 de mii de oameni! – sperind ca el ii va aduce inapoi in Europa, in locul pe care il merita, in locul in care au fost acum multi ani, pe vremea Yugoslaviei, inainte ca crimele lui Milosevici sa-i fi adus unde se afla acum. Cred ca oamenii asta vor si nu inteleg de ce ar fi interesul acestor oameni, pe care acest guvern ii reprezinta ! – sa incerce sa duca tara in izolare.
Uniunea Europeana nu a fost prea sovaielnica in a oferi Belgradului mai multe promisiuni pentru integrarea sa euro-atlantica ? Au fost puse poate prea multe conditii…
Intrarea in Uniunea Europeana nu este un drept, este ceva ce iti doresti foarte tare si faci eforturi sa atingi acest tel. Nu cred ca europenii se roaga prea mult de altii ca sa intre in Uniune. Europenii, dupa mine, au spus foarte limpede ca doresc ca Serbia sa li se alature. Asa cum doresc sa li se alature si Kosovo, si intreaga regiune a Balcanilor. Nu cred ca s-au miscat prea greu. Cred doar ca semnalele europene au fost intelese gresit de unii oameni – dar cred ca Uniunea Europeana este ferm convinsa ca Serbia ar fi binevenita in Uniune….