Amenzi „2 în 1” pentru cei care se opresc să hrănească urșii pe Transfăgărășan
Autoritățile vor da câte două amenzi celor care se opresc cu mașinile pe Transfăgărășan pentru a da de mâncare urșilor. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a anunțat marți, că echipe de control formate din jandarmi și polițiști vor da amenzile atât pentru staționarea pe drumul național, cât și pentru hrănirea urșilor.
Măsura a venit ca urmare a numărului tot mai mare de incidente în urma cărora statul trebuie să plătească despăgubiri de sute de mii de lei pentru pagubele provocate de urși celor care se opresc să îi hrănească, spune Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
În acest an, numărul proceselor verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar amenzile însumează peste 236.000 de lei.
Cât vor fi amenzile pentru cei care se opresc pe Transfăgărășan să hrănească urșii
În echipe mixte de control, Jandarmeria Română și Direcția Rutieră vor putea da câte două amenzi – una pentru hrănirea urșilor și una pentru staționarea ilegală – în zona dintre drumul de acces către traseul Valea lui Stan și Valea cu Pești.
„Cu siguranță, prezența reprezentanților celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice și staționarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obișnuință pentru majoritatea turiștilor care vizitează zona sau pentru șoferii aflați în tranzit”, a spus președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.
Conform legii, hrănirea animalelor sălbatice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.
Potrivit Codului Rutier, oprirea neregulamentară se sancționează cu 2 sau 3 puncte amendă (290 – 435 de lei) și 2 puncte de penalizare, iar staționarea neregulamentară, cu 4 sau 5 puncte amendă (580 – 725 de lei) și 3 puncte de penalizare.
Urșii de pe Transfăgărășan nu pot fi relocați, pentru că, fiind o zonă frecventată de oameni, alungarea lor nu dă rezultate. Ei se întorc mereu acolo unde s-au obișnuit să găsească hrană, conform autorităților.