Sari direct la conținut

Americanii pun la bataie contracte intre 25 si 250 de milioane de dolari pentru constructia si serviciile oferite bazei de la Deveselu

HotNews.ro

Contracte intre 25 de milioane de dolari si 250 de milioane de dolari cu guvernul american sunt la dispozitia companiilor romanesti care vor sa se implice in constructia facilitatii de la Deveselu si care vor sa ofere servicii in baza.

Reprezentanti ai guvernului american prezinta miercuri, la Bucuresti, si joi, la Caracal, oamenilor de afaceri romani si straini facilitatile de la viitoarea baza americana, modul de participare la licitatiile pentru obtinerea contractelor si specificatiile tehnice pentru constructii.

Contractul de mentenanta al bazei este pe maximum 4 ani si are o valoare cuprinsa intre 25 si 50 de milioane de dolari anual.

Secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, a reamintit in deschiderea conferintei de la Bucuresti ca acordul cu guvernul american negociat prevede, la articolul 13, ca firme romanesti sa fie implicate, in construirea bazei de la Deveselu, iar ele sa se bucure de tratament egal cu companii straine. In acelasi timp el a aratat ca „acordul cu SUA privind amplasarea elementelor antiracheta in Romania creeaza premisele pentru o implicare substantiala a companiilor romanesti pentru operationalizarea bazei de la Deveselu”.

In plus, competitia pentru obtinerea unor contracte va arata capacitatea firmelor romanesti de a face fata mediului economic dinamic, a mai spus Aurescu. Secretarul de stat crede ca implicarea companiilor romanesti este o contributie care va da substanta laturii economice a parteneriatului strategic cu SUA.

Ce se va face la Deveselu si pe ce bani?

Baza de la Deveselu va avea doua facilitati: facilitatea navala (Navy facility), care este, de fapt, structura civila, administrativa, si cuprinde de la restaurant la sala de fitness si clinica medicala pentru cei maximum 250 de americani care s-ar putea afla la un anumit moment in baza, si facilitatea militara propriu-zisa (MDA Facility), unde vor fi interceptorii.

Pentru construirea anumitor elemente ale primei facilitati pot participa la licitatii doar companii americane de constructii care sa aiba aprobarea pentru acces la informatii clasificate, insa ele pot lucra cu subcontractori. Pentru constructia celei de-a doua facilitati pot participa direct companii care nu au acest permis.

In privinta costurilor, pentru constructia facilitatii MDA sunt contracte cuprinse intre 150 si 250 de milioane, iar pentru cea de-a doua constructie, intre 25 si 100 de milioane.

Contractele sunt cu preturi fixe (firm fix price) si doar contractul de servicii pentru baza are si o parte de preturi variabile. Acesta din urma este incheiat pe patru ani, iar anual valoarea lui este intre 25 si 50 de milioane de dolari.

Consultati documentul atasat pentru a vedea planul bazei de la Deveselu si facilitatile pentru constructia carora urmeaza sa se liciteze.

175 de participanti, reprezentanti ai companiilor, la conferinta de la Bucuresti

Interesul pentru aceste contracte a fost mare si nu doar din partea companiilor romanesti, ci ci al celor straine. La Bucuresti au fost 175 de reprezentanti ai unor companii de constructii industriale, infrastructura, logistica, comunicatii si IT, securitate din Romania, SUA, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite.

Oamenii de afaceri romani prezenti s-au aratat interesati de astfel de contracte cu armata americana, un argument important fiind faptul ca, existand un astfel de partener, „nu face decat ca licitatiile sa fie corecte”. Multi dintre ei sunt la prima experienta de acest gen si sunt interesati fie de obtinerea unui contract prin licitatie, fie de gasirea unor parteneri pentru a subcontracta lucrari. De altfel, reprezentantii americani au transmis intreaga dimineata incurajari ca cei prezenti sa discute si sa vada daca pot colabora. „Sunteti multi veniti de departe, ar trebui sa profitati de prezenta dumneavoastra aici”, au spus ei, referindu-se, in mod evident, nu numai la oamenii de afaceri romani.

Procesul de selectie incepe in toamna si se va finaliza in primavara anului 2013

Constructia facilitatii de la Deveselu ar trebui sa inceapa in primavara anului 2013 si va dura 2 ani. Pana atunci insa, in mod evident, vor fi finalizate procedurile de licitatie pentru atribuirea contractelor.

Procesul de selectie va avea doua faze, prima in august/septembrie 2012, cea de-a doua in octombrie/noiembrie. La sfarsitul anului va fi disponibil castigatorilor pachetul tehnic, pentru ca in primavara anului viitor sa inceapa constructiile.

Pentru a participa la licitatii companiile trebuie sa se inregistreze in prealabil, o procedura care poate dura 3-4 zile, potrivit reprezentantilor americani. In documentul atasat sunt pasii esentiali pentru acest proces de inregistrare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro