Sari direct la conținut

Amânarea plății ratelor bancare în 9 întrebări și răspunsuri

HotNews.ro
Amânarea plății ratelor bancare în 9 întrebări și răspunsuri

Această criză indusă de pandemia de coronavirus a afectat serios nu doar importante segmente din economie ci și importante segmente ale populației. România pierde circa un sfert de miliard de euro săptămânal ca urmare a acestei crize. Angajații din turism, restaurante au rămas, temporar, primii fără serviciu, în vreme ce alte firme au trecut la tăieri salariale, iar vârful încă nu a fost atins. Mulți români s-au trezit cu veniturile amputate și se confruntă cu dificultăți financiare. În aceste condiții, ei se întreabă pe bună dreptate cum să iasă cu bine la mal. Guvernul, Banca Națională (BNR) și băncile comerciale dau asigurări că populația și firmele vor avea tot sprijinul lor. Aceștia le recomandă celor care au probleme financiare din cauza crizei să solicite amânarea ratelor să discute cu bancherul lor. Și s-o facă cât mai curând posibil.

1. Se pare că băncile mă pot ajuta: despre ce e vorba mai exact?

Cu sprijinul Băncii Naționale și al sectorului bancar, Guvernul a elaborat un pachet de măsuri menite să protejeze cât mai bine activitatea economică. Acest sistem are două componente. Pe de o parte, băncile comerciale se angajează să-i scutească pe cei care s-au împrumutat ca să-și cumpere o casă pe credit și care acum se confruntă cu probleme de lichiditate din cauza crizei. Pe de altă parte, prevede activarea unui sistem de garanții pentru viitoarele împrumuturi bancare acordate companiilor care se confruntă cu probleme de flux de numerar.

2. Cine poate solicita amânarea la plată?

Potrivit Ordonanței, sprijinul Guvernului și băncilor se adresează persoanelor fizice, angajaților independenți și companiilor. Concret, dacă o companie nu își mai poate rambursa creditul, depinde de bănci și de Stat să absoarbă aceste pierderi. Obiectivul este de a stabiliza sistemul financiar și de a încuraja băncile să acorde împrumuturi cât mai mult posibil pentru a asigura lichiditatea IMM-urilor și, astfel, a evita un colaps în spirală.

3. De când pot începe demersul privind suspendarea creditului meu?

La momentul redactării acestui text, încă așteptăm publicarea în Monitorul Oficial al Ordonanței. Suspendarea ratelor poate fi cerută o singură dată, și este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020. Oricum, „cetățenii vor avea suficient timp pentru a discuta despre amânarea plății ratelor cu banca lor”, spun oameni din BNR care au discutat proiectul Ordonanței. ”Ca sfat, le-aș transmite să nu aștepte prea mult! Dacă au deja veniturile în scădere ar fi bine să discute cât mai rapid cu banca pentru a obține această amânare”, mai spune bancherul central.

4. Cine va putea să-și suspende ipoteca?

În principiu, orice familie care trece prin dificultăți financiare din cauza crizei poate aplica pentru a beneficia de ajutorul oferit. Concret, acest sprijin privește nu doar familiile afectate de o pierdere temporară sau permanentă a unui loc de muncă, ci și cele în care doar un membru se confruntă cu o pierdere de venituri din cauza reducerii sau încetării activității. Rețineți că majoritatea băncilor folosesc deja acest tip de amânare temporară a plăților. Raiffeisen Bank, BCR sau BT au anunțat că bună parte din zecile de mii de cereri primite au fost aprobate cu mult înainte de Ordonanța Guvernului.

5. Cui trebuie să mă adresez pentru a-mi suspenda rata?

Băncile solicită să fie contactate telefonic, prin e-mail sau prin intermediul aplicațiilor lor mobile pentru a putea prelua solicitarea. „Pentru a-i ajuta pe clienții noștri cât mai eficient prin canale la distanță, echipele au început toate pregătirile necesare pentru a asigura o monitorizare eficientă a clienților care intenționează să beneficieze de măsura amânării. Ne așteptăm la valuri mari de clienți și ne pregătim să le facem față”, explică șeful unei bănci comerciale.

6. De ce documente am nevoie?

Trebuie spus însă că pentru a vi se aproba amânarea ratelor va fi nevoie de câteva condiții. Prima e să demonstrați că veniturile au avut de suferit. Iar asta se poate face printr-o simplă declarație pe proprie răspundere că ți-au fost afectate veniturile.

Iar a doua condiție este să legați această pierdere de venit de pandemia Covid-19. Iar a treia, cea mai discutată, e cea privind faptul că nu trebuie să aveți restanțe mai mari de 30 de zile la plata creditului.

7. Sunt afectate toate creditele ipotecare?

Da, toate sunt vizate, indiferent de durata lor (15 ani, 20 de ani etc.) și de tipul ratei dobânzii (variabilă sau fixă). Tehnic, contractul este pur și simplu prelungit cu numărul de luni în care rambursarea este suspendată. Este, în mod evident, posibil să suspenzi rata pentru una sau pentru trei luni.

8. Există taxe suplimentare?

Nu, băncile nu ar trebui să perceapă niciun cost suplimentar.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează ca fiind o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. Plata de către debitor a creanţei reprezentând dobânda totală aferentă perioadei de suspendare la plată acordată creditelor ipotecare se va face eşalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar. Graficul de rambursare a acestor plăți se comunică în termen de 5 zile debitorilor și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, care garantează plata integrală a acestor dobânzi.

9. Amânarea plății se aplică și lucrătorilor independenți și IMM-urilor?

Da. Și atât pentru creditele personale, cât și pentru creditele dvs. profesionale. Dacă sunteți considerați eligibili (cifra de afaceri scăzută din cauza crizei) și dacă prezentați solicitarea către bancă, amânarea are mari șanse de a fi aprobată. „Ideea este să o facem cât mai simplu și mai rapid”, spune un alt șef de bancă comercială. Ideea e să nu fi în insolvență pentru că atunci vei fi considerat ne-eligibil.

Sunt băncile noastre capabile să absoarbă șocul? Da, și-au consolidat consistent capitalurile proprii începând cu criza din 2008 și multe bănci au luat deja măsura de a nu mai da dividende.

Citește și:

sau vezi:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro