Sari direct la conținut

Amural, festivalulul dedicat vazului si artelor viitorului, va avea loc intre 1-4 septembrie in centrul Brasovului

HotNews.ro
Afis AMURAL 2016, Foto:
Afis AMURAL 2016, Foto:

Cea de-a doua editie a festivalului Amural, eveniment dedicat artelor vizuale contemporane, va avea loc intre 1 si 4 septembrie in Brasov, unde peste peste 80 de artisti romani si internationali vor face programul celor patru zile de festival. Publicul va putea interactiona cu cele mai noi domenii ale artelor vizuale, dar si cu muzica si poezia, intr-un spatiu din centrul Brasovului ce aduna fortificatii medievale si padure – Dupa Ziduri, anunta organizatorii.

  • O forma de exprimare artistica a viitorului, accesibila si publicului roman

Noutatea pe care o duce Amural publicului din Romania este concentrarea in jurul video-mappingului – un gen de continut care apartine viitorului, fiind deja exploatat in forta ca forma de exprimare artistica si de advertising in cele mai dezvoltate tari. Una dintre primele proiectii video pe obiecte 3D a fost facuta tocmai in 1969, de catre Disneyland, in timp ce la noi au devenit mai populare in ultimii cativa ani.

Printre initiatorii AMURAL sunt artisti video ce s-au angrenat in organizarea festivalului pentru ca au realizat puterea pe care o are acest nou mediu de exprimare artistica.

„In 2010 am inceput sa fac video-proiectii pe cladiri si obiecte si am avut sansa sa cresc ca VJ artist odata cu scena de muzica electronica si cu festivalurile din tara si din jurul Romaniei. Din 2015 am trecut de la Aural Eye – numele meu de scena, la Aural Eye Visions Studio, un studio de video-mapping, interactiune, instalatii de arta, VR si tot ce ne acceseaza mintea pe cale vizuala. Dar am simtit nevoia sa crestem si publicul, sa oferim ceva inapoi oamenilor care nu intra in cluburi, in galerii de arta sau la evenimente,” spune Alina Anca, co-fondator Aural Eye si Amural.

  • Spatiu de joaca pentru peste 80 de artisti (20 spatii)

De la Turnul Alb la Turnul Negru, fortificatiile cetatii vor fi ocupate cu fotografie, ilustratie, design si, in premiera, pictura. In curtea colegiului Aprily Lajos va fi organizat un cinematograf mai mare ca cel de anul trecut, iar instalatii de lumina vor impanzi padurea. In plus, vor fi si doua scene, unde ziua se desfasoara concerte cu muzica live, iar noaptea, petreceri cu muzica electronica.

Printre surprizele acestui an se numara Microfeel – un VDJ din Spania (VDJ este un termen pentru DJii care sunt si VJ in acelasi timp). Erdal Inci si Cagri Taskin vin din Turcia pentru a tine un curs de fotogrametrie, iar Erdal aduce cu el GIF-urile sale virale.

Expozitia curatoriata de Myles Little „1% Privilege in a Time of Global Inequality” ajunge pentru prima oara in Romania. Iar faimosul cerber realizat anul trecut de Pisica Patrata, Irlo si Robert Obert pe peretele Cinematografului Popular va fi inlocuit de unul dintre personajele italianului Mr. Thoms.

Video-mapping: Adistu, Aural Eye, Bobo, Bogdan Runceanu, Cote, Dan Basu, Manu, Mihai Matei Visuals, Parallax Visuals, Paul Cheptea, Red Land, rhmio, Same URL, Vloop.

Pictura murala: Mr. Thoms (Italia), Obie Platon si The Orion vor realiza live pe durata festivalului graffiti-uri in trei locatii diferite.

Ilustratie: Alexandru Ciubotariu, Alina Marinescu, Cristian Prandea, Livia Falcaru, Mircea Pop, Paul Varlan, Petre Cremso, Raluca Bararu, Tiberius Ciucinciu, Tuan Nini Fotografie: 1% Privilege in a Time of Great Inequality de Myles Little (USA) si Copii Refugiati de Andrei Pungovschi

Visual poetry: Mitos Micleusanu, Tara Skurtu, Robert G. Elekes, Charlie Falamas, Stefan Baghiu, Alex Vasies, Krista Szocs, T.S. Kashis, Adrian Dinis, Tiberiu Neacsu, Ioan Serbu

Pictura: Victor Fota si Obie Platon

GIF: Erdal Inci (Turcia), Livia Falcaru

Instalatii: 360View, Albert Kaan, Aural Eye, KITRA, SK Visuals

Design grafic: Radu Manelici

Muzica: Akos, Aleksa Alaska, ArgenTango, Borusiade, Charlie the Rabbit King, Chlorys, Danaga, Dragos Rusu, Giuser, Grand, Hands and bits (Austria), JB, K.A.S.I.M., Khidja, Makunouchi Bento, Marius Georgescu, Microfeel (Spania), Moduler, Musai Soundworks, Nemo, Olivian, Nour, Raze de Soare, Relish, Rodion G.A., RoundSound, Scoromide, Soundopamine, Temple Invisible, The Holy Fix, Thy Veils, Urma, URS, ViviSt.

Biletele pentru concerte si petreceri pot fi achizitionate ca abonamente de pe kompostor.ro sau de la partenerii locali ai festivalului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro