Ana Pauker pusă pe afișul unui eveniment la muzeul din Vaslui. Ce spune directoarea muzeului: A fost o greșeală de editare. Nimeni nu face apologia comunismului sau a bolșevismului. Va trebui să trăim și cu faptul că Ana Pauker face parte din istoria țării
Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” din Vaslui a fost criticat intens pe Facebook fiindcă pe afișul ce mediatiza un simpozion despre femei celebre ale României a fost pusă și Ana Pauker, unul dintre cele mai sinistre personaje politice de după instalarea comunismului. ”A fost doar o greșeală de editare și n-aș vrea să fie judecată activitatea muzeului județean în mod nedrept numai pentru o greșeală”, a spus pentru HotNews.ro, Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Ștefan Cel Mare.
Ea a spus că nimeni nu face apologia comunismului sau a bolșevismului, dar trebuie să ne împăcăm cu ideea că Ana Pauker este un personaj din istoria acestei țări.
Scandalul s-a declanșat după ce muzeul a publicat un anunț despre simpozionul științific „Femei celebre ale României Întregite” care se va ține pe 8 și 9 martie.
Afișul original, (evenimentemuzeale.ro)
”De Ziua Femeii ne propunem o dezbatere despre adevăratele modele feminine, care și-au pus amprenta asupra istoriei țării. Dorim să aducem în discuție atât personalitățile feminine istorice care au schimbat destinul național, prin aportul adus la construirea României Mari, cât și pe cele deschizătoare de drumuri în diverse domenii: științifice, artistice și culturale, care ne-au format identitatea și au făcut cunoscută România în lume”, se spunea în anunț.
Problema a fost că pe afiș, alături de personaje pozitive precum Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu sau Ana Aslan, apărea și Ana Pauker, care în 1947 a fost numită ministru de externe și viceprim-ministru, fiind prima femeie din lume care a deținut această funcție guvernamentală.
Pauker a rămas în istorie prin faptul că a participat activ la procesul de impunere în România a comunismului, dar a fost pusă în 1948 și pe coperta revistei TIME, ca fiind una dintre femeile cu cea mai importantă funcție politică în lume. Pauker s-a născut la Codăești, la 32 km de Vaslui.
Coperta revistei TIME cu Ana Pauker, în 1948
Directoarea muzeului din Vaslui, Ramona Mocanu, a explicat pentru HotNews că expoziția era programată de acum aproape un an și într-un dosar electronic au fost adunate date despre femei românce care au marcat premiere în multe domenii.
”Ana Pauker, ne place sau nu, a fost prima femeie ministru de externe din lume. Acolo era poza ei și în acel dosar au apărut multe alte doamne care au fost prima femeie avocat, prima femeie arhitect, prima femeie doctor în științe juridice, aveam și inventatoarea geriatriei și așa mai departe. Ei bine, din acel dosar mare cineva a trebuit să facă un afiș un pic mai mic. Nu a fost cu rea intenție, nu a fost cu vreo direcție. Pur și simplu s-a făcut o greșeală, s-a pus o fotografie într-un mod nefericit, altfel decât ar fi trebuit să fie”.
Greșeala a fost corectată la puțin timp după ce oamenii au sesizat pe Facebook
”Va trebui să trăim și cu faptul că Ana Pauker face parte din istoria țării și într-adevăr a fost prima femeie ministru de externe din lume. Aici a fost o greșeală, dar nu putem șterge intervalul 1948-89 pentru că este și el o perioadă istorică. Pentru noi ca muzeu, ministrul Ana Pauker este un personaj istoric. Bun, rău, nu suntem puși aici să judecăm, ci suntem puși aici să amintim istoria”, spune directorul muzeului.
”Nu aș vrea să fie colegii mei judecați aspru fiindcă muncesc foarte mult, muzeul a fost refăcut, se fac multe activități aici și nu aș vrea să fim judecați pentru o nefericită greșeală care s-a petrecut pe un afiș”.
Ramona Mocanu spune că și-ar fi dorit ca cel care a văzut primul greșeala să fi întrebat și la muzeu de ce a apărut, înainte de a face un ”eveniment negativ” din acest lucru.
Toate materialele legate de expoziția care se va deschide pe 8 martie vor fi rectificate și s-a discutat și pentru sancționarea celui responsabil de eroare. ”A greși este omenește, toți greșim, nu trebuie să le tăiem capul pentru o greșeală”, spune Ramona Mocanu.