Sari direct la conținut

Analiza AmCham: Câți oameni lipsesc de pe piața forței de muncă din România și câți bani pierdem din această cauză

HotNews.ro
muncitori-santier, Foto: Dreamstime
muncitori-santier, Foto: Dreamstime

Deficitul forței de muncă estimat pentru anul 2022 în România a fost de 145 mii de persoane, iar în lipsa unor măsuri imediate, acesta poate ajunge la 224 mii în 2026, se arată într-o analiză realizată de PricewaterhouseCoopers (PwC) România la solicitarea Camerei de Comerț Americane (AmCham).

Studiul a fost prezentat de reprezentanții AmCham în cadrul unui briefing de presă, organizat pe 4 octombrie, la București.

Potrivit sursei, deficitul estimat al forței de muncă poate fi chiar mai mare, conform nevoilor actuale pe termen scurt ale sectorului privat, respectiv 226 mii de persoane în anul 2022, evaluat să atingă 350 mii în anul 2026.

Impactul economic, definit drept pierderea de productivitate, este estimat la 4,4 miliarde de euro sau echivalentul a 10% din creșterea PIB-ului nominal pentru 2022.

Această sumă se va dubla până în anul 2026 și va ajunge 9,5 miliarde de euro, atenționează autorii studiului, în lipsa unor măsuri în acest sens.

Cele mai afectate domenii, o arată studiul PwC, sunt industria prelucrătoare, sectorul transporturilor și cel al informațiilor și comunicațiilor, cu o medie de peste 22 de mii de persoane – deficit pentru anul 2022.

De asemenea, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INSSE), 70% din deficitul total de forță de muncă al României este concentrat în regiunile dezvoltate – București-Ilfov și județe precum: Cluj, Timiș, Arad, Brașov, Sibiu și Prahova.

Ce ar trebui făcut pentru acoperirea deficitului forței de muncă

Reprezentanții AmCham România au subliniat și o serie de recomandări de intervenții imediate și politici pentru soluționarea deficitului de forță de muncă, identificate la nivelul Uniunii Europene (UE) și anume:

  • atragerea de noi resurse umane, prin creșterea salariilor și a condițiilor de viață, dar și prin crearea unei politici active privind migrația care să cumuleze sistemele de recunoaștere a calificărilor și capacităților, politicile antidiscriminare și atragerea diasporei;
  • utilizarea sporită a forței de munca disponibile precum și stimularea resurselor inactive, prin abordarea barierelor de pe piața muncii pentru diferite grupuri, cum ar fi șomerii de lungă durată sau populația inactivă.

Prezentă la eveniment, Elisabeta Moraru, vicepreședinte AmCham România, a vorbit despre importanța capitalului uman, calificandu-l drept un avantaj competitiv al României până nu demult:

„Dacă transformarea digitală, tranzitul verde sau contextul geopolitic nu le putem reversa sau controla, investițiile și reformele în sisteme critice – educație, sănătate, infrastructură, administrație sunt cele care pot reduce exodul de profesioniști, abandonul școlar, disparitățile dintre regiuni, populația activă și alte astfel de efecte care pun presiune pe piața muncii până la cote de avarie”, a mai adăugat Elisabeta Moraru.

AmCham România a fost înființată în anul 1993, iar cei 540 de membri ai săi activează în 32 de sectoare economice și asigură împreună peste 250 de mii de locuri de muncă, investind peste 20 de miliarde de euro în România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro