Sari direct la conținut

ANALIZĂ Ce a făcut Nicușor Dan în doi ani cu moștenirea lăsată de Gabriela Firea? Câte dintre companiile municipale au fost desființate și câte sunt active

HotNews.ro
Nicusor Dan, dupa o conferinta de presa, Foto: AGERPRES
Nicusor Dan, dupa o conferinta de presa, Foto: AGERPRES

În campania electorală din 2020, Nicușor Dan promitea că va desființa companiile municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea și va reduce risipirea banului public. Doi ani mai târziu, din cele 25 de companii înființate, 13 sunt în continuare active, 8 sunt în faliment și 4 în dizolvare. În ceea ce privește numărul de angajați, în 2020 acestea aveau 19.108 angajați, iar acum au 15.248 de angajați, incluzând STB și Termoenergetica. Adică au fost concediați sau au plecat 3.860 de angajați.

Câte companii municipale mai sunt active?

Potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, din cele 25 de companii, 4 sunt în lichidare, 8 în faliment și 13 active.

Companiile active sunt:

  • Compania Municipala Cimitire București S.A. – dizolvare și lichidare aprobate
  • Compania Municipala Eco Igienizare București S.A. – în insolvență
  • Compania Municipala Energetica Servicii București S.A.
  • Compania Municipala Iluminat Public București S.R.L.
  • Compania Municipala Imobiliara București S.A.,
  • Compania Municipala Managementul Traficului București S.A.
  • Compania Municipala Managementul Transportului București S.A. – dizolvare și lichidare aprobate
  • Compania Municipala Parcuri și Grădini București S.A. – dizolvare și lichidare aprobate
  • Compania Municipala Parking București S.A.
  • Societatea de Transport București STB S.A.
  • Societatea Service Ciclop S.A.
  • Societatea Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A.
  • Compania Municipala Termoenergetica București S.A.

Companiile în lichidare sunt:

  • CM Agrement București S.A.
  • CM Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A.
  • CM Protecție Civilă și Voluntariat București SA
  • CM Publicitate și Afișaj București S.A.

Companiile în faliment sunt:

  • Compania Municipală Consolidări SA
  • Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucuresti SA
  • Comania Municipala Medicala Bucuresti SA
  • Compania Municipala Paza si Securitate Bucuresti SA
  • Compania Municipala Sport Pentru Toti Bucuresti SA
  • Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti SA
  • Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti SA
  • Compania Municipala Turistica Bucuresti SA.

Pentru companiile aflate în lichidare, am cerut date la Primăria Capitalei despre banii și bunurile care s-au întors la municipalitate și ce s-a întâmplat cu angajații și datoriile adunate, însă ni s-a spus că vom ști aceste lucruri abia la finalul procesului de lichidare.

”La data prezentei, patru companii municipale se află în diverse etape ale procesului de lichidare (CM Agrement București S.A., CM Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A., CM Protecție Civilă și Voluntariat București SA, CM Publicitate și Afișaj București S.A.). Până la data prezentei la niciuna dintre companii nu a fost finalizat procesul de lichidare, prin urmare încă nu deținem informațiile solicitate”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

În conformitate cu prevederile art. 237 alin. (13) din Legea nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările și completările ulterioare, bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerţului, în condiţiile alin. (8)-(10) ale aceluiași articol, le revin acţionarilor/asociaţilor, adică Consiliului General, se mai arată în răspuns.

HotNews.ro a scris în aprilie 2021 că, societățile municipalității municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea au acumulat datorii sau credite de peste 560 milioane lei către furnizori, ANAF, bugetul asigurărilor sociale.

Câți angajați mai are fiecare companie municipală

În 2020 companiile municipale aveau 19.108 angajați, iar acum au 15.248 de angajați, incluzând STB și Termoenergetica. Adică au fost concediați sau au plecat 3.860 de angajați.

Potrivit unei analize făcute de HotNews.ro, suma pentru personal prevăzută în bugetele pe 2020 a fost de aproximativ 1,6 miliarde lei. Fiind în lichidare, faliment sau dizolvare, bugetele companiilor nu au mai fost aprobate, așa că nu mai putem face o analiză pentru 2022. Putem compara doar numărul de angajați.

Cine conduce companiile municipale și ce salarii sunt

Companiile aflate în dizolvare sau faliment nu mai au site și nu mai găsim date financiare pentru ele. Pentru a ne face o idee, ne-am uitat pe paginile companiilor active. Iată câteva exemple.

Trustul de Clădiri Metropolitane, singura companie municipală înființată legal, și care are în portofoliu câteva proiecte mari de infrastructură (Pasajul de la Doamna Ghica, lărgirea străzii Prelungirea Ghencea), este condusă de Hiver Cristian Jean Michel. Acesta a primit în 2021 de la companie o indemnizație de 193.974 RON pentru lunile februarie- decembrie. Hiver vine din privat, în perioada decembrie 2018-ianuarie 2021 a fost director de dezvoltare șa Estoria City. În perioada ianuarie 2016- decembrie 2018 a fost consultant de dezvoltare pentru Immochan România. Vezi aici tot CV-ul.

Fostul director al societății, Mihai Corbu, a primit în 2020 o indemnizație de 233.220 lei pe întreg anul.

Compania Municipală Iluminat Public București este condusă de Mircea Cristian Morozan din aprilie 2021. Potrivit declarației de avere pe 2021, acesta a încasat în perioada aprilie-decembrie 2021 o indemnizație de 165.056 RON. În decembrie 2020, indemnizația pentru directorul general a fost mărită de la 20.969 lei la 24.867 lei brut/lună.

Morozan a fost în 2021 și administrator la compania Primăriei Sectorului 5 – Infrastructură S5. Potrivit Datelor din CV, acesta a fost director adjunct la Administrația Piețelor Sector 4 în perioada 2004-2008, consilier local la Sectorul 4 în perioada 2008-2012, iar în perioada 2000-2003 a fost de șef serviciu la Administrația Rezervelor de Stat și la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București.

La Compania Municipală Parking București este condusă Cristian Constantin Olaru. Acesta a încasat în 2021 de la companie o indemnizație de 221.099 RON. Indemnizația lunară brută este de 28.900 lei.

În 2019, indemnizația directorului general era de 28.900 lei/brut/lună.

Compania Termoenergetica este condusă de Claudiu Crețu , fostul administrator special al ELCEN. În 2021, acesta primit o indemnizație lunară brută de 25.900 lei. Din iulie 2021, de când a preluat funcția, a încasat de la Termoenergetica 90.906 lei, asta înseamnă un venit net pe lună de 15.151 lei.

STB este condusă de Adrian Criț. În 2021 a încasat de la STB o indemnizație de 171.843 RON, pentru perioada martie-decembrie, potrivit declarației de avere. Asta înseamnă circa 17.000 lei/lună. Începând din iunie 2010 și până în noiembrie 2011, a fost director general al și președinte al Consiliului de Administrație al RATB, iar apoi, până în vara anului 2021 s-a aflat în fruntea Consiliului de Conducere al Autorității Metropolitane de Transport București (ATMB), aflat în subordinea Ministerului Transporturilor.

Criț este absolvent al Facultății de de Inginerie Mecanică, Secția Motoare cu Ardere Internă din cadrul Universității Politehnică București. Vezi aici CV-ul.

Despre companiile municipale

Nicușor Dan a promis încă din campania electorală că va desființa companiile municipale. La finalul anului 2020, a explicat pe Facebook care sunt etapele de desființare a celor peste 20 de companii municipale înființate de Gabriela Firea, ce „au dus la o risipă incredibilă de bani publici”, el spunând că această procedură are mai multe etape.

Companiile municipale au fost înființate în perioada 2017-2018 la propunerea primarului general de atunci, Gabriela Firea. În 2018, Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare a 20 dintre ele, motivând că au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, față de două treimi cât prevede legea. Procesul a fost inițiat de USR.

În iulie 2019, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General a introdus în legalitate cele 20 de companii cu hotărâri de înființare anulate de instanță. Hotărârile de reconfirmare au fost aprobate cu 29 de voturi pentru, majoritate absolută. Aprobarea a fost posibilă după ce Guvernul Dăncilă a modificat prin Ordonanță de Urgență Codul Administrativ, astfel încât proiectele care vizează administrarea patrimoniului pot fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție. Alianța PSD -ALDE nu avea două treimi în Consiliul General, deci nu putea introduce companiile în legalitate fără votul opoziției până la modificarea Codului Administrativ. USR are pe rol un proces pentru desființarea lor.

După alegerile locale. Nicușor Dan a anunțat că va păstra 4 companii municipale: STB, Termoenergetica, Energetica Servicii și TCM.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro