Sari direct la conținut

ANALIZA O propunere de strategie de guvernare pentru telecomunicatii: 1. Romania inteligenta

HotNews.ro
Nicolae Oaca, Foto: Hotnews
Nicolae Oaca, Foto: Hotnews

In 18 mai 2016, in cadrul primei sesiuni a Zilei Comunicatiilor 2016, ministrul Marius Bostan anunta inceperea preparativelor pentru primul proiect pilot de oras inteligent in Alba Iulia, care fost lansat oficial in 2 decembrie 2016 si urmeaza a fi finalizat in anul 2018, cand se vor aniversa 100 de ani de la mare unire. Desigur ca o astfel de transformare nu se va ‘finaliza’ niciodata, noile dezvoltari tehnologice permitand noi aplicatii.

  • De ce este important  proiectul pilot ‘Alba Iulia 2018 – oras inteligent’? 

In primul rand, proiectul pilot ‘Alba Iulia 2018, oras inteligent’ da romanilor speranta unei societati mai bune, mai eficiente, mai ecologice, dar da sperante si industriei – operatorilor de telecomunicatii, furnizorilor de echipamente si de aplicatii, care deja au experimentat diferite solutii sau chiar mici proiecte pilot.

Apoi, acest proiect pilot are rostul de a stabili ce aplicatii sau facilitati ar trebui sa fie folosite, alegerea depinzand de cazul particular al orasului Alba Iulia, de ofertele industriei, dar si de costurile de implementare – partea tehnica. Proiectul pilot ar mai trebui sa releve si un ‘model de afacere’, adica reguli, proceduri, parteneriate, costuri, finantare, care sa stea la baza acestui demers – partea economica. Adica o reteta!

Proiectul pilot ar trebui sa formeze la ministerul ‘telecomunicatiilor’, MCSI, o echipa capabila sa administreze atat problemele tehnice ale unui astfel de proiect, cat si pe cele economice (accesarea de fonduri, administrarea proiectului, parteneriate), ambele impreuna cu autoritatile locale, o echipa capabila apoi sa ajute si alte proiecte similare.

In fine, un proiect pilot de oras inteligent poate fi un prim pas intr-un demers mult mai mare, unul national.

  • Proiectul de tara Romania Inteligenta – replicarea retetei Alba Iulia 2018 – oras inteligent la nivel national

Un proiect pilot ‘Alba Iulia 2018 – oras inteligent’ reusit poate fi inceputul unui proiect de tara – ‘Romania inteligenta’, prin replicarea la nivel national a retetei rezultate in urma experimentului Alba Iulia si care ar duce, pe termen lung, la transformarea modului de viata din orasele si localitatile din Romania.

Experienta castigata in derularea proiectului pilot Alba Iulia, ‘modelul de afacere’ rezultat in urma acestui proiect, dar si echipa cu experti tehnici si economici care se va forma, vor permite replicarea la nivel national, transformarea oraselor si localitatilor Romaniei. Aceasta ar insemna ca procesul de transformare a oraselor sa fie coordonat, sau ajutat de la ‘centru’, de la guvern, prin ministerul ‘telecomunicatiilor’.

S-ar putea, prin urmare, reprosa ca initiativa locala ar avea de suferit daca guvernul ar interveni sau ar conduce ‘inteligentizarea’ oraselor si localitatilor tarii, deoarece, de cele mai multe ori, guvernul se misca mai greu si ar putea astfel frana elanul local. Aceasta pentru orasele mai ‘grabite’, care deja au inceput procesul de transformare. Pentru a evita aceasta orasele si localitatile ar trebui sa fie cele care decid cand sa inceapa procesul de transformare si vor putea solicita ajutorul guvenului, adica al echipei formate la ministerul telecomunicatiilor.

Aceasta abordare prezinta avantajul utilizarii unei expertize (economice si tehnice) acumulate la ‘centru’ in urma proiectului pilot si care cu greu s-ar putea gasi la nivel local (lipsa specialistilor IT in orasele si, mai ales, localitatile mici, de exemplu) si ar evita, astfel, multiplicarea in toate orasele a unor astfel de echipe si expertize pentru administrarea procesului de transformare. Este, evident, un proiect pe termen lung, care se va intinde pe durata a mai multor mandate si de aceia poate ar fi bine sa fie asumat de presedintie.

Continuare la http://nicolaeoaca.blogspot.ro/

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro