Sari direct la conținut

Analiza Reuters: Rusia si-a consolidat fortele din Siria

HotNews.ro
Rachete rusesti S-300, Foto: kremlin.ru
Rachete rusesti S-300, Foto: kremlin.ru

Rusia si-a conslidat fortele din Siria dupa colapsul acordului de incetare a focului, la sfarsitul lui septembrie, trimitand trupe, avioane si sisteme antiracheta avansate, releva o analiza Reuters a datelor disponibile public.

Datele indica o dublare a aprovizionarii aeriene si navale, comparat cu perioada de 2 saptamani de dinaintea acordului. Pare sa fie cea mare desfasurare militara a Rusiei in Siria dupa ce presedintele Vladimir Putin a anuntat in martie ca isi va retrage o parte din trupe.

Augumentarea resurselor umane include, probabil, specialisti care sa opereze nou livratele sisteme de rachete sol-aer S-300, spun analistii militari.

Sistemele S-300 vor imbunatati capacitatea Rusiei de a controla spatiul aerian sirian, unde fortele Moscovei sprijina guvernul presedintelui Bashar al-Assad, si ar putea avea drept scop descurajarea partii americane in organizarea unei actiuni mai dure, spun specialistii.

„S-300 ofera, practic, Rusiei posibilitatea de a declara o zona de interdictie de zbor deasupra Siriei”, a declarat Justin Bronk, cercetator asociat la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra. „De asemenea, face imposibila orice incercare de a face acest lucru. Rusia poate spune pur si simplu: <>.”

Ministerul rus al Apararii nu a raspuns intrebarilor pe acest subiect. Un inalt oficial al fortelor aeriene ruse, vorbind sub anonimat, a respins informatiile privind o crestere a numarului de curse de aprovizionare.

Datele colectate de bloggerii turci pentru proiectul on-line Bosfor Naval News, si revizuite de Reuters, indica faptul ca proviziile trimise pe ruta de transport maritim „Expressul Sirian”, prin Marea Neagra, au crescut pe parcursul lunii septembrie si au atins saptamana trecuta nivelul cel mai inalt de pana acum.

Datele arata ca 10 nave ale marinei militare ruse au trecut prin stramtoarea Bosfor, in drum spre Siria, de la sfarsitul lunii septembrie pana acum, comparat cu cinci, in perioada de 13 zile de dinainte armistitiului – de pe 27 august pana pe 7 septembrie.

Corveta ruseasca Mizrah

Corveta ruseasca Mizrah

Foto: Wikimedia Commons

Printre acestea se numara si Mirazh, o corveta incarcata cu rachete, pe care un corespondent Reuters a vazut-o vineri indreptandu-se prin Bosfor spre Marea Mediterana.

Doua alte nave ruse incarcate cu rachete au fost trimise miercuri in Mediterana.

Unele dintre navele care au fost trimise in Siria au fost atat de incarcate incat linia de incarcare era de abia vizibila deasupra apei si au ancorat la baza navala rusa Tartus, din provincia siriana occidentala Latakia. Reuters nu a putut sa stabileasca ce tip de incarcaturi au fost transportate.

Trupele si echipamente se intorc, de asemenea, in Siria pe cale aeriana, potrivit datelor site-ului FlightRadar24.com.

Avioane cargo militare ruse au zburat la baza aeriana rusa Hmeymim din Siria de sase ori in primele sase zile ale lunii octombrie – comparativ cu 12 zboruri pe luna in septembrie si august, arata analiza datelor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro