Sari direct la conținut

ANCOM a cheltuit 1 milion de lei, în Dubai, pentru a promova candidatura României la Consiliul ITU. Printre acțiuni: o masă tradițională pentru 1.000 de persoane

HotNews.ro
Romania, aleasa din nou in conducerea ITU, Foto: Sorin Grindeanu pe Facebook
Romania, aleasa din nou in conducerea ITU, Foto: Sorin Grindeanu pe Facebook

​25 de persoane au promovat anul acesta, timp de trei săptămâni, în Dubai, candidatura României la Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, cel mai important for internațional care reglementează acest domeniu. România a obținut un loc foarte bun, dar și costurile au fost pe măsură: peste 1,03 milioane de lei. O masă tradițională pentru 1.000 de persoane, un program cultural artistic cu specific românesc, materiale promoționale tipărite și cadouri au fost cheltuieli fixate anterior prin HG și decontate din bugetul arbitrului telecom (ANCOM), condus de Sorin Grindeanu.

România a candidat pentru un loc în cadrul Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord). În cadrul acestei regiuni au candidat 7 țări pentru 5 locuri.

România, reprezentată de oficiali ai ANCOM și ai Ministerului Comunicațiilor, a obținut luna trecută al șaptelea mandat consecutiv în Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU).

  • „137 dintre cele 179 de state membre prezente au votat în favoarea României! Este un mare succes pentru țara noastră, pentru că astfel vom avea un cuvânt important de spus în conducerea organizației care dă direcția la nivel internațional în domeniul telecomunicațiilor”, a declarat atunci președintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Acesta a postat pe Facebook o poză cu 20 de persoane care au făcut parte din delegația română în Dubai, în imagini apărând inclusiv secretarul de stat din Ministerul Comunicațiilor, Manuela Catrina.

  • 842.000 de lei – cheltuielile maxime aferente acțiunilor de protocol, adoptate prin Hotărâre de Guvern

Guvernul Dăncilă a adoptat în luna septembrie din acest an o Hotărâre privind aprobarea desfășurării activităților de susținere a candidaturii României la Consiliul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor desfășurată la Dubai, Emiratele Arabe Unite, în perioada 29 octombrie – 16 noiembrie 2018, și a normativelor de cheltuieli pentru acțiunile de protocol și cu caracter cultural-artistic ce se vor efectua în cadrul activităților de susținere a candidaturii României.

Click pentru a deschide

„În acest scop este necesară aprobarea următoarelor normative de cheltuieli pentru acțiunile de protocol, de tip recepție, cu prezentarea unui program cultural-artistic susținut de artiști români:

  • închirierea spațiului pus la dispoziție de organizatori pentru organizarea recepției și a aparaturii tehnice aferente organizării recepției (sonorizare, lumini, personal, etc);
  • oferirea unei mese tradiționale în cadrul recepției, pentru aproximativ 1000 de participanți;
  • – materiale necesare amenajării spațiului închiriat pentru organizarea recepției (bannere, aranjamente florale);
  • onorariul pentru artiștii care vor susține programul cultural-artistic cu specific românesc, organizat în cadrul recepției;
  • cadouri pentru participanții de la recepția de susținere a candidaturii României;
  • materiale promoționale tipărite pentru a fi oferite pe tot parcursul Conferinței Plenipotențiarilor UIT (PP-2018);
  • transportul prin intermediul serviciilor specializate de curierat și/ sau transport marfă a materialelor tipărite (broșuri, pliante, invitații etc – estimate la 4500 buc.), a cadourilor (diverse obiecte de protocol – estimate la 1.700 buc.) și a materialelor necesare amenajării spațiului în care va avea loc recepția de susținere a candidaturii României pentru un nou mandat la Consiliul UIT (bannere, roll-up-uri, bannere tip spider, steaguri, elemente de decor cu specific național etc), precum și altele asemenea.”, se arăta în Nota de Fundamentare a HG nr. 757/2018.

Toate aceste cheltuieli au fost detaliate în Anexa la Hotărârea de Guvern 757/2018, totalul acestor cheltuieli fiind stabilit la maxim 842.000 de lei (cu TVA).

Pe lângă aceste cheltuieli, în Nota de Fundamentare era precizat și că actul normativ trebuie să prevadă „și cheltuielile de transport, indemnizația de deplasare și alte cheltuieli prevăzute de lege, aferente deplasării unui număr maxim de 30 de persoane care vor face parte din delegația ANCOM”.

Câte persoane au promovat România în Dubai și care au fost costurile totale?

HotNews.ro a solicitat arbitrului telecom să precizeze câte persoane au fost la acest eveniment care a ținut trei săptămâni în Dubai, care au fost costurile totale și dacă au fost justificate toate aceste cheltuieli.

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a transmis către HotNews.ro un răspuns mai lung, din care redăm principalele informații:

  • România a fost reprezentată la Conferința Plenipotențiarilor UIT de 25 de delegați: 3 reprezentanți ai Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (demnitar și membri ai cabinetului demnitarului), ANCOM (conducerea Autorității, persoane cu atribuții în domeniul administrării și monitorizării spectrului, juridic, relații publice și relații internaționale) Ministerului pentru Afaceri Externe și Parlamentului României (reprezentanți ai comisiilor de specialitate din cadru Camerei Deputaților și Senatului).
  • Fiecare participant a avut mandat individualizat și a asigurat îndeplinirea mai multor misiuni în perioade diferite pe parcursul celor trei săptămâni de desfășurare a Conferinței.
  • Astfel, în prima perioadă au fost prezenți cei care au asigurat activitățile de promovare și susținere a candidaturii României, au participat la grupurile de lucru reprezentând interesele României în cadrul discuțiilor, au asigurat prezența țării noastre pe parcursul ședințelor plenare, dar și la reuniunile de coordonare UE și CEPT sau la grupuri de lucru ad-hoc pe anumite subiecte, în cadrul PP-18 existând de exemplu zeci de grupuri ad-hoc sau informale dedicate unor probleme specifice tratate de conferință.
  • În partea a doua a conferinței, după încheierea alegerilor, persoanele care au participat au continuat discuțiile tehnice pe documentele de lucru ale conferinței, negociind diverse rezoluții, în acord cu interesul național și pozițiile comune europene. Având în vedere că toate aceste activități se desfășoară concomitent, statele angajate în alegeri deplasează în mod uzual delegații care să poată acoperi întreaga paletă de activități.
  • Din bugetul de 842.000 lei pentru acţiunile de protocol şi cu caracter cultural-artistic prevăzute pentru susţinerea candidaturii României la Consiliul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor şi aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 757 din 20 septembrie 2018, au fost cheltuiți 687.950,26 lei.
  • Alte cheltuieli în afara acestora au fost cele ocazionate de deplasarea și cazarea delegației la Dubai, în valoare de totală 348.041,59 lei.

Care au fost rezultatele acestor acțiuni de promovare la acest eveniment IT&C la nivel mondial, care se desfăşoară o dată la 4 ani?

  • „În urma alegerilor desfășurate în cadrul PP-18, România a fost votată de 137 de state membre dintre cele 179 prezente, obținând în premieră primul loc în cadrul Regiunii C (Europa de Est și Asia de Nord), unde 7 țări au candidat pentru 5 locuri.
  • Pe baza voturilor primite, România, urmată de Federația Rusă, Polonia, Azerbaidjan și Republica Cehă au obținut mandate în cadrul Consiliului UIT ca reprezentante ale Regiunii C.”, precizează ANCOM.

Vezi aici integral răspunsurile transmise de ANCOM la solicitarea HotNews.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro