Sari direct la conținut

Andrei Oişteanu susţine conferinţa 'Evreii din România în context european: asemănări și deosebiri' la Conferinţele TNB

HotNews.ro
Andrei Oisteanu: foto Vlad Arghir, Foto: TNB
Andrei Oisteanu: foto Vlad Arghir, Foto: TNB

Duminică 7 aprilie 2019, de la ora 11.00, la Sala Mică a Teatrului National, antropologul Andrei Oişteanu va prezenta conferinţa cu tema ‘Evreii din România în context european: asemănări și deosebiri’.

„Istoria evreilor din România este mai puţin cunoscută în lume. Alte comunităţi evreieşti din Europa răsăriteană (Rusia, Polonia şi chiar Ungaria) au fost mai vocale şi mai vizibile. Încerc să dau culoare acestei pete, dacă nu chiar albe, măcar gri. Mai ales că a fost o comunitate numeroasă şi importantă. În 1939, evreii din România Mare numărau aproape un milion de suflete, fiind a treia comunitate din Europa şi a patra din lume, după Polonia, Uniunea Sovietică şi SUA. O comunitate cvasi-eterogenă, dar unitară, cu un aport deosebit la istoria politică, economică şi culturală a României. O treime dintre ei au pierit în Holocaust, ceilalţi au fugit din calea comunismului.

Evenimentul fundamental care a marcat diferenţa dintre evreii din România şi cei din Europa a fost neacordarea cetăţeniei evreilor-români odată cu adoptarea Constituţiei „liberale” din 1866. România a ratat sincronizarea cu Europa, un fapt cu consecinţe socio-politico-culturale majore: apariţia antisemitismului economic (pe lângă cel rasial şi religios); întărirea instituţiilor comunitare proprii; apariţia avant la lettre a mişcării sioniste în spaţiul românesc etc. Evreii din România sunt altfel pentru că (şi în măsura în care) România este altfel.” Andrei OIȘTEANU

Andrei Oişteanu este antropolog, istoric al religiilor şi al mentalităţilor, fiind membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română). Este profesor asociat la Centrul de Studii Ebraice (Univesitatea Bucureşti). Este membru al Grupului pentru Dialog Social. În ultimii ani a publicat la Editura Polirom următoarele cărţi: Imaginea evreului în cultura română (2012), carte tradusă în engleză, germană, franceză, maghiară şi italiană (mai multe premii în România, Italia, Belgia, Israel, printre care Premiul Academiei Române, Premiul B’nai B’rith Europe, Premiul Uniunii Scriitorilor – Asociaţia Bucureşti); Grădina de dincolo (2012); Cutia cu bătrâni (2012); Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească (2013), tradusă în engleză şi italiană; Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi I.P. Culianu (2014); Narcotice în cultura română (2014), tradusă în germană (Premiul Special al Uniunii Scriitorilor); Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură (2016, 2018), în curs de traducere în engleză (Premiul “Scriitorii anului 2016”). Andrei Oişteanu a fost distins cu Ordinul Naţional Steaua României de Preşedintele României (2006) şi cu Ordine della Stella della Solidarietà Italiana de preşedintele Italiei (2005).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro