Sari direct la conținut

Angajamentul PPC față de România: planuri și investiții pe termen lung

Smile Media
PPC, Foto: PPC
PPC, Foto: PPC

Grupul Public Power Corporation (PPC), compania din Grecia care a preluat activele Enel din România printr-o tranzacţie care se va finaliza în luna septembrie, a anunțat planuri de investiții pe termen lung pe piața locală.

PPC și-a asumat public faptul că își propune să continue și să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată.

PPC a subliniat faptul că vede România ca fiind o piață strategică, care permite explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată și cu acces la finanțare UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru Modernizare.

Achiziția Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și cu planul său de expansiune în Europa de Sud-Est. Nu în ultimul rând, ne bazăm puternic pe interconexiunea energetică dintre Grecia și România via Bulgaria”, au transmis cei de la PPC, grup care este prezent pe piețele din Grecia (unde este lider), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016) și Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018).

În urma tranzacției prin care va intra în România, PPC își întărește poziția în regiune și devine lider pe piața energiei din Europa de Sud-Est.

Prioritățile PPC sunt investițiile în ritm accelerat în proiecte de energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților. „În ciuda crizei energetice, ne îndreptăm constant către implementarea planului nostru strategic. Drumul este verde, digital și orientat către clienți”, a precizat Georgios Stassis, președintele și CEO-ul companiei.

Totodată, CEO-ul PPC a subliniat că profitabilitatea companiei continuă să fie rezilientă, în linie cu trendul ascendent al ultimilor trei ani. Mai mult, lichiditatea este la un nivel optim, creșterea inflației neavând impact asupra planurilor de investiții ale companiei. Astfel, PPC va depăși ținta de 1,1 miliarde de euro privind EBITDA, pentru anul acesta, și se va apropia de 1,2 miliarde de euro.

În ceea ce privește planul PPC privind energie electrică din surse regenerabile, în urma atingerii obiectivului de 600 MW în operare sau finalizați în proiectele din Grecia, în faza de construcție sunt proiecte de 1 GW în total care vor fi finalizați în 2023-2024. Aceasta reprezintă o capacitate totală de aproximativ 1,6 GW, aproximativ 30% din obiectivul de 5 GW stabilit de PPC pentru 2026.

La aceste investiții se adaugă cele de pe piața din România. Enel România are proiecte substanțiale de energie regenerabilă, cu o capacitate cumulată de circa 5,4 GW, în diferite faze de dezvoltare, dintre care 2,3 GW eolian și 3,1 GW solar. Acest pipelineva asigura PPC o creștere semnificativă pe termen scurt, mediu și lung în domeniul regenerabilelor.

Planurile de investiții ale PPC nu se limitează, însă, la activele Enel România, compania având o experiență solidă în realizarea de proiecte de mari dimensiuni. În decembrie 2022, PPC a anunțat că PPC Renewables S.A. (PPCR) a semnat un acord de principiu cu Mytilineos pentru dezvoltarea, construcția și vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România. Portofoliul constă din două parcuri fotovoltaice, care ar urma să intre în funcțiune în cursul anului 2024. La acestea se adaugă un parc eolian de 84 MW în Tulcea, preluat de la Lukoil Group.

Planurile detaliate privind România vor fi anunțate după finalizarea tranzacției cu Enel. „Intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor din România”, au reiterat reprezentanții PPC.

Comisia Europeană a aprobat la sfârșitul lunii iunie tranzacția de 1,26 miliarde de euro prin care preia operațiunile Enel România.

Articol susținut de PPC

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro