Sari direct la conținut

Angajatorii vor fi obligati sa inregistreze mai repede contractele de munca

HotNews.ro

Guvernul a decis, la solicitarea Comisiei Europene, sa modifice legislatia muncii, pentru combaterea evaziunii, prin introducerea unor reguli care sa impuna firmelor sa inregistreze contractele de munca mai rapid, cu o zi inainte de inceperea activitatii, si nu in 20 zile de la angajare, cum se intampla in prezent.

Guvernul a decis insa, prin hotarare, ca firmele sa fie obligate sa includa in registrul general de evidenta a salariatilor elementele de identificare a salariatului cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii acestuia, sa anunte incetarea contractului individual de munca chiar la data incetarii relatiilor de serviciu si sa transmita registrul in format electronic la inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat si, ulterior, de catre fiecare nou salariat, au declarat, vineri, surse oficiale, citate de Mediafax.

Angajatorii care nu respecta termenul de inregistrare a contractului de munca vor fi amendati cu 1.500 lei pentru fiecare contract individual neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei.

Pentru completarea registrului general de evidenta a salariatilor cu date eronate va fi aplicata o amenda cuprinsa intre 3.500 lei si 5.000 lei.

Prevederea care permite in prezent angajatorului sa achite pe loc sau in termen de cel mult 48 ore de la data incheierii procesului-verbal jumatate din minimul amenzii va fi abrogata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro