ANPC a controlat aproape 500 de gradinite din tara, fiind aplicate amenzi de 238.000 lei
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat 482 de gradinite cu program prelungit, particulare si de stat, in perioada 15-30 septembrie, constatandu-se ca la 307 dintre acestea nu erau respectate prevederile privind calitatea serviciilor prestate in spatiile de educare, instruire si de joaca ale copiilor, precum si a calitatii hranei pentru copii. In urma acestor controale, inspectorii ANPC au aplicat 62 de amenzi in valoare de 238.000 lei si 245 avertismente, se arata intr-un comunicat al agentiei.
Inspectorii ANPC au verificat 26.000 kg de produse alimentare, 730 kg prezentand nereguli. „Au fost oprite definitiv de la utilizare 114 kg de produse alimentare, alte 550 kg cu probleme de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare, pana la remedierea deficientelor”, se mai arata in comunicatul ANPC.
Controlul a depistat si unitati de invatamant care functionau fara autorizatii sanitare si fara aviz PSI sau a caror autorizatie sanitara nu era vizata pe anul in curs, precum si unitati care nu aveau regulament de ordine interioara sau care nu il respectau.
De asemenea, a fost verificata existenta contractelor de prestari servicii de invatamant prescolar incheiate intre conducerea gradinitelor si parinti. S-a constatat ca unele gradinite solicitau plata in avans a taxei de scolarizare, pentru intarziere fiind percepute penalitati de 0,1% si chiar exmatricularea copilului. In alte contracte nu erau precizate serviciile incluse pentru programul scurt si pentru programul prelungit precum si neprecizarea sumei stabilite pentru hrana copiilor. In situatia disciplinelor optionale, pentru care parintii platesc separat, s-a constatat lipsa contractelor sau ca unele contracte nu contineau lista activitatilor incluse si nici pretul aferent acestora.
Comisarii ANPC au descoperit alimente cu data durabilitatii minimale depasita (paste fainoase expirate de 3 luni, cascaval expirat de 7 zile, piept de pui dezosat expirat de 7 zile), lipsa documentelor de provenienta a alimentelor sau nerespectarea conditiilor de depozitare.
Unele gradinite prezentau abateri privind dotarea blocurilor alimentare, respectiv nerespectarea circuitului alimentelor si a veselei astfel ca fluxul tehnologic sa se desfasoare intr-un singur sens, dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru prepararea mancarurilor (instalatii frigorifice, utilaje, ustensile, vase uzate), dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru depozitarea alimentelor, lipsa calculului privind necesarul zilnic de calorii si substante nutritive pentru alcatuirea dietei copiilor, lipsa intocmirii foii zilnice de alimente, lipsa retetelor de preparare a alimentelor in unitatile cu bucatarii proprii, lipsa avizarii meniurilor de catre personalul medical din unitate.
Controalele au vizat gradinite din toate regiunile tarii.