ANRE recunoaste ca obligatia producatorilor de a tranzactiona 20% din gaze pe bursa este, de fapt, obligatia de a tranzactiona ce mai ramane dupa ce scad toate contractele. Adica mai nimic
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat saptamana trecuta ca a aprobat un ordin prin care obliga producatorii de gaze sa tranzactioneze intre 15 iulie si 31 decembrie 2014 minim 20% din cantitatea de gaze naturale din productia proprie destinata consumului pe piata concurentiala. Imediat dupa anunt, ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a reactionat si a spus ca asa cum este facut ordinul, in realitate nu s-a impus niciun procent. ANRE a revenit cu explicatii prin care, in mare parte, confirma ceea ce spune ministrul.
Problema este ca producatorii de gaze naturale au contractata aproape 100% din cantitatea de gaze destinata pietei libere, fapt pentru care nu ramane mai nimic pentru tranzactiile pe bursa.
Ordinul prevede ca incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la data de 31 decembrie 2014, producatorii de gaze sau operatorii economici afiliati acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, transparet si nediscriminatoriu, pentru vanzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze din productia interna proprie destinata consumului intern al pietei concurentiale. HotNews.ro arata ca aceasta inseamna cam 60% din cererea totala. Adica obligatie de 20% din 60% din ce inseamna piata libera. Potrivit unor formule prevazute in ordin, din calcul mai ies si cantitatile destinate consumurilor tehnologice dstinate specifice operatiunilor petroliere, cantitatile de gaze utilizate pentru producerea de energie electrica (centrala Brazi a Petrom si Iernut a Romgaz) si cantitatile injectate in depozitele de inmagazinare.
„Astfel, prin acest Ordin s-a stabilit ca pentru perioada imediat următoare, respectiv perioada iulie-decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale să aibă obligaţia de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia internă proprie destinată consumului intern pe piaţa concurenţială”, spune ANRE.
„Baza de calcul la care se aplică procentul de 20% reprezintă cantităţile rămase disponibile după deducerea din totalul producţiei interne a consumului tehnologic, a cantităților de gaze naturale destinate pieţei reglementate, a cantităților destinate înmagazinării și a consumurilor centralelor electrice proprii aferente perioadei iulie-decembrie 2014. De asemenea, au fost luate în considerare şi obligaţiile asumate de România de a exporta gaze naturale în Republica Moldova în perioada rece a anului”, precizeaza ANRE.
Reprezentantii institutiei recunosc ca producatorii vor avea obligatia de a incheia tranzactii pentru cantitatile ramase disponibile. Insa, nu spun si cat ramane disponbil pana la sfarsitul lui 2014. Potrivit informatiilor HotNews.ro, cantitatile ramase disponibile sunt nesemnificative.
„ANRE a avut în vedere și faptul că unii din marii producători au prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli încasările provenite din contractele bilaterale existente, acest buget fiind aprobat prin Hotărâre de Guvern. Astfel, pentru situațiile în care există deja angajamente contractuale în derulare și producătorii nu au disponibil pentru tranzacționare procentul calculat de 20%, aceștia au obligația să încheie tranzacții pentru toată cantitatea rămasă disponibilă”, a aratat ANRE.
Potrivit Autoritatii, s-a instituit și obligația pentru producători de a posta pe site-ul propriu cantitățile minime obligatorii de gaze naturale care urmează a fi tranzacționate pe piețele centralizate.
„ANRE a analizat şi a decis ca pentru etapa de iniţiere a tranzacţiilor bursiere, obligaţia producătorilor de gaze naturale de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate din România să fie de minim 20% din cantitatea de gaze naturale din producția internă proprie destinată consumului intern al pieței concurențiale având în vedere și o politică de prudenţă faţă de consumatorul final, asigurarea cu prioritate a cantităţilor necesare pentru piaţa reglementată și pentru înmagazinare, cu obiectul de siguranţă în aprovizionare corelativ cu menţinerea unor preţuri mai mici în perioada de iarnă”, a mai explicat ANRE.
Pana la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia in baza careia se va stabili obligatia producatorilor si furnizorilor de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, cu incepere din anul 2015 pana la data de 31 decembrie 2018.
Citeste si:
- Un ordin al ANRE face inutila Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind tranzactionarea pe bursa a unei parti din productia interna de gaze
- Ministrul energiei critica ANRE: Nu a impus niciun procent pentru tranzactia gazelor pe bursa, asa cum sustine
- ANRE obliga producatorii de gaze sa vanda pe bursa minim 20% din productie
- Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care obliga producatorii si furnizorii sa tranzactioneze o parte din gaze pe bursa