Sari direct la conținut

Antena 3: Imagini cu Elena Udrea, Alina Bica si Remus Truica impreuna cu Daniel Dragomir, fost ofiter SRI, anchetat in dosarul Black Cube

HotNews.ro
Udrea, la masa cu Dragomir, Foto: captura Antena 3
Udrea, la masa cu Dragomir, Foto: captura Antena 3

Mihai Gadea a prezentat, joi seara, in emisiunea Sinteza Zilei (Antena 3), mai multe imagini in care apar Elena Udrea, Alina Bica, Remus Truica, alaturi de Daniel Dragomir, fost ofiter SRI, anchetat in dosarul Black Cube.

In ultimele luni, Dragomir s-a afisat in compania a numerosi oameni de afaceri si politicieni cunoscuti, care au cu toti acelasi numitor comun: sunt anchetati sau au fost trimisi in judecata de DNA. Dintre toti, Remus Truica s-a distins prin legaturile sale stranse cu mai multi oameni de afaceri si consultanti politici.

Afacerea Black Cube. Doua contracte distincte: Unul incheiat in 2015, beneficiar Dan Adamescu, in valoare de 600 de mii de lire/ Al doilea incheiat in 2016, de Daniel Dragomir, in valoare de 900 de mii de lire. Cine sunt beneficiarii reali?

Black Cube a incheiat doua contracte distincte in Romania, unul in martie 2015 avandu-l drept beneficiar pe omul de afaceri Dan Adamescu iar al doilea in februarie 2016, cu fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse apropiate dosarului. In valoare de 600 de mii de lire, contractul cu Adamescu, condamnat intre timp definitiv la inchisoare sub acuzatia ca a mituit judecatori pentru a pronunta solutii favorabile firmelor sale, ar fi avut ca obiectiv determinarea DNA de a-si retrage acuzatiile in acest dosar, au explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

Truica, Bica si Dragomir

Truica, Bica si Dragomir

Foto: captura Antena 3

Black Cube urma sa deruleze o intreaga campanie in acest scop si lansarea unor mesaje, cum ar fi „DNA distruge investitorii straini”, „DNA a actionat in cazul Adamescu la comanda lui Ponta” sau ca procurorii anticoruptie sunt antisemiti. La fiecare trei luni, firma israeliana realiza un raport cu actiunile derulate. De notat ca familia Adamescu a facut un puternic lobby si in afara tarii, in presa internationala, pentru a se prezenta drept o victima politica a guvernului Ponta, care l-ar fi sanctionat din cauza politicii editoriale a ziarului Romania Libera. Nu e clar insa daca Black Cube este implicat si in actiunile de lobby extern.

Prima actiune Black Cube, din martie 2015, al carei beneficiar era Dan Adamescu, avea ca nume de proiect „Volcanic Eruption”. In planul de business se arata in mod neechivoc faptul ca „propunerea a fost special conceputa ca urmare a discutiilor referitoare la cazul penal in curs impotriva lui Dan Adamescu (numit in continuare „client”) de la The Nova Group (numit in continuare „TNG”).

Pe baza acestor discutii, Black Cube a gandit o abordare care va asigura cele mai bune sanse pentru a atinge scopurile clientului”. HotNews.ro a dezvaluit in premiera pe 28 septembrie ca Dan Adamescu a fost beneficiarului primului contract cu Black Cube, din martie 2015, al doilea fiind incheiat in februarie 2016 de fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir.

Care erau insa obiectivele lui Dan Adamescu, asa cum rezulta din contract?

„Obiectivul proiectului este de a convinge Agentia Anticoruptie din Romania (de aici incolo numita „DNA”) sa-si retraga acuzatiile la adresa clientului, intorcand astfel verdictul de vinovat, in ideea ca a fost pronuntat tinand cont de proceduri penale motivate politic, cu incalcarea drepturilor omului in cazul clientului, dar si neintemeiate”, se arata in documentele obtinute de HotNews.ro.

Potrivit planului Black Cube, actiunile de spionaj propuse vizau mai multe nume-cheie care dirijeaza investigatiile impotriva lui Dan Adamescu.

„Aceasta lucrare va include identificarea urmatorilor factori:

a) Intelegerea investigatiei, incluzand (dar fara a se limita la):

1) Identificarea indivizilor si entitatilor din spatele campaniei si a investigatiei impotriva clientului

2)Identificarea motivelor si intereselor indivizilor si entitatilor care actioneaza impotriva clientului

3) Dezvaluirea intregului set de alegatii impotriva clientului

b) Combaterea investigatiei, incluzand (dar fara a se limita la):

1) Identificarea indivizilor-cheie care dirijeaza investigatia

2) Obtinerea de parghii asupra respectivilor indivizi, cu scopul exercitarii de presiuni pentru incetarea investigatiei

9. Ulterior, Black Cube va intocmi un raport spre a fi prezentat contactelor din interiorul DNA si al altor agentii relevante din Romania si de a incerca negocierea inlaturarii acuzatiilor impotriva clientului.

10. In completare, Black Cube va intocmi profilele tuturor jucatorilor-cheie cu scopul de a identifica orice alta informatie sensibila ce ar putea fi folosita, coroborat cu punctele mentionate mai sus, cu scopul de a negocia cu anchetatorii si de a-i convinge sa puna capat actiunilor impotriva clientului.”

Obiectivul contractului cu Black Cube n-a fost insa atins, deoarece Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe 27 mai 2016 pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani si 4 luni inchisoare cu executare. Potrivit DNA, in cursul lunilor iunie si decembrie 2013, Bogdan Alexander Adamescu, impreuna cu tatal sau, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistratilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti Sectia a VII-a Civila, pentru ca in schimb acestia sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era Dan Adamescu.

DIICOT a anuntat oficial, in data de 3 aprilie, ca doi angajati ai firmei israeliene Black Cube au fost retinuti si arestati preventiv sub acuzatia ca au incercat sa o spioneze pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Weiner Ron si Geclowicz David, cei doi angajati ai firmei israeliene arestati preventiv in dosarul de hartuire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator, precum si atacuri de tip phishing in vederea sustragerii de informatii din conturi de e-mail, informeaza DIICOT.

Al doilea contract cu Black Cube. Cine este in spatele lui Daniel Dragomir

In cazul celui de-al doilea contract, HotNews.ro a dezvaluit in premiera pe data de 14 septembrie ca a fost incheiat de Daniel Dragomir, retinut de Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) in dosarul Black Cube. Dragomir ar fi semnat contractul cu israelienii in februarie 2016 pentru suma de 900.000 de lire, scopul fiind compromiterea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca fostul ofiter este doar o interfata, deoarece nu dispunea de sume de bani atat de mari. Conturile lui Dragomir erau deja blocate, fiind anchetat intr-un alt dosar.

Potrivit informatiilor culese in timpul anchetei, se pare ca pentru strangerea sumei de 900.000 de lire s-ar fi realizat „o cheta”, mai multe figuri importante anchetate de procurorii anticoruptie contribuind la operatiune cu bani. Altfel spus, in acest al doilea contract s-ar fi alaturat mai multe persoane importante in acheta la DNA, moguli si politicieni, interesati de compromiterea sefei DNA.

De altfel, in comunicatul DIICOT dat publicitatii miercuri, 14 septembrie, se vorbeste despre o intalnire dintre Daniel Dragomir si unul din suspecti cu care ar fi discutat inclusiv despre „presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia”

Intr-un alt dosar mai vechi fara legatura cu operatiunea Black Cube, Dragomir a fost acuzat in ianuarie 2015 de trafic de influenta si spalare de bani. A fost trimis in judecata deoarece ar fi primit de la un martor denuntator peste doua milioane de lei pentru a-si folosi influenta asupra unor persoane din Ministerul Finantelor, ANAF si Garda Financiara.

Dragomir a fost sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI.

Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook pe 11 mai 2016, la circa trei saptamani dupa izbucnirea scandalului Black Cube, Daniel Dragomir ii cerea sefei DNA “sa stea in banca ei”.

DIICOT a anuntat oficial, in data de 3 aprilie, ca doi angajati ai firmei israeliene Black Cube au fost retinuti si arestati preventiv sub acuzatia ca au incercat sa o spioneze pe sefa DNA.

Weiner Ron si Geclowicz David, cei doi angajati ai firmei israeliene arestati preventiv in dosarul de hartuire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator, precum si atacuri de tip phishing in vederea sustragerii de informatii din conturi de e-mail, informeaza DIICOT.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro