Anticipatele ca pierdere de vreme (de Robert Turcescu)
Cit timp pamintul s-a-nvirtit o data a aparut iar Mircea Geoana vorbind despre anticipate. Stiu, imaginea liderului PSD rostind incordat ca un scolar in fata clasei poezia maretelor lui planuri politice de care se alege praful cind intra pe usa Ion Iliescu nu mai impresioneaza pe nimeni.
Dar, soptindu-se pe la colturi cum ca Hrebenciuc si Geoana s-ar fi intilnit la ceas de taina cu Tariceanu et co. pentru a pune cap la cap strategia unui scrutin comun locale-generale, dupa adoptarea prealabila a unui simulacru de lege travestita acum in proiect de vot uninominal, zvonul anticipatelor s-a transformat in birfa cu parfum de credibilitate.
Lansati in cursa pentru cistigarea Cupei Cupelor la Populism Viteza, liberal-democratii n-au zis nu ideii, in ciuda faptului ca ar fi avut de-acum lucruri mai bune de facut.
Cine mai are acum nevoie de anticipate? Poate doar Mircea Geoana. E singurul personaj politic, alaturi, probabil, de camarila lui, care ia in calcul varianta unui scrutin comun locale-generale, din dorinta de a-si pastra scaunul de presedinte de partid. Prin PSD insa, cu Ion Iliescu in frunte, cu Nastase, Mitrea si Cozminca in umbra, sint multi cei care abia asteapta esecul partidului la locale ca sa-l trimita pe Geoana intr-o vacanta prelungita impreuna cu mama-soacra, foarte departe de sediul din Kisselef.
Pentru liberalii lui Tariceanu, plecarea de la guvernare prin procedura rusinoasa a adoptarii unei motiuni de cenzura e buna de luat in calcul doar la discutiile cu Viorel Hrebenciuc. Visul liberalilor este astazi adoptarea legii privind votul uninominal si, pentru a-l implini, sint dispusi sa minta frumos o tara intreaga.
Ai nevoie doar de Constitutie si de elementare notiuni de aritmetica pentru a calcula ca n-a mai ramas timp suficient pentru anticipate. Insa discutiile pe aceasta tema sint bine venite, cu atit mai mult cu cit, din padurea de glasuri care comenteaza fumigena scrutinului comun locale-generale, nu se mai aude nici o vorba spusa despre escrocheria votului pe lista care e pregatit sa ne fie prezentat drept vot uninominal.
In fine, democrat-liberalilor le-ar prinde bine ceva tacere in discutiile despre anticipate. Nici in cele mai frumoase vise ale lor n-au sperat oamenii lui Boc si Stolojan sa aiba parte de asa crestere in sondaje pe greseala adversarilor politici. Cita vreme PNL si guvernul Tariceanu isi dau cu stingu-n dreptul sau cu Vosganian in taxele lui Pacuraru, democrat-liberalii nici n-ar trebui sa se mai gindeasca la alegeri inainte de termen.
Singura opozitie pe care PD-L stie s-o faca este opozitia din vorbe. In loc sa deschida gura profetind venirea motiunilor de cenzura, liderii democrat-liberali ar face bine sa-si relaxeze falcile si sa-si incordeze atentia spre marea pacaleala a votului uninominal pregatita in laboratoarele pesedisto-liberale.
Traian Basescu nu se mai gindeste la alegeri generale anticipate. A declarat-o. Din calcule politice evidente, e clar ca a ales sa puncteze cu lovituri mai usoare, dar succesive. Strategia „ministrilor penali“ l-a adus in avantaj electoral, dar miza politica s-a schimbat.
Debarcarea guvernului Tariceanu inainte de incheierea mandatului nu mai e o tinta. Sistemul de vot insa e o provocare uriasa, chiar si pentru presedinte. Daca PSD si PNL reusesc sa treaca legea simulacrului de vot uninominal pe care s-au inteles, in ultimele saptamini, Hrebenciuc si Olteanu, proiectul de reformare a clasei politice se amina sine die.
E motivul pentru care discutiile despre alegerile anticipate trebuie oprite. Mircea Geoana poate vorbi in continuare despre ele, dar, pentru cei care inteleg de unde incepe adevarata schimbare, e vremea ochilor deschisi si a atentiei sporite.