APADOR-CH critică demersul lui Iohannis privind referendumul: Acesta nu trebuie tratat ca un ”autobuz electoral” pentru a influența alegerile europarlamentare
Asociația APADOR-CH susține că referendumul privind justiția nu ar trebui organizat în aceeași zi a alegerilor europarlamentare, întrucât există riscul deturnării acestei teme importante în scopuri electorale, pentru a influența rezultatul scrutinului. Organizația explică astfel de ce nu a mers la consultările de marți inițiate de președintele Klaus Iohannis, pe care îl acuză, indirect, că face jocuri politice.
”APADOR CH consideră că referendumul naţional este o formă prin care poporul îşi exercită suveranitatea, potrivit art. 2 alin. 1 din Constituţie, şi nu un vehicul care poate fi pus în slujba influenţării rezultatului unor alegeri. Referendumul nu trebuie tratat ca un alt fel de <>, al cărui scop este aducerea unui număr cât mai mare de votanţi la alegerile parlamentare, naţionale sau europene”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.
Asociația mai atrage atenția că nici până acum nu a fost formulată întrebarea la care vor fi chemați să răspundă alegătorii.
”În mod logic, mai întâi trebuie să existe o problemă de importanță naţională, identificată în mod clar, care frământă întreaga naţiune, problemă la care răspunsul se poate afla în urma unui referendum naţional. În cazul de faţă, mai întâi a fost ideea/ingineria organizării unui referendum şi abia după aceea s-a pus problema care este întrebarea ce trebuie pusă la referendum. Această întrebare nu a fost formulată nici până la această dată, când referendumul a avansat de la stadiul <> la <>. Deci, referendum avem, doar întrebare ne mai trebuie”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții APADOR CH mai susțin că, deși organizarea simultană a unui referendum şi a alegerilor a fost declarată constituţională, trebuie apreciat, cu bună-credinţă, de la caz la caz, dacă referendumul propus serveşte rezolvării unei probleme reale de interes naţional sau este doar un pretext pentru asigurarea ”steroizilor” necesari unor participanţi la alegerile parlamentare. În plus, spun ei cel care face această apreciere trebuie să fie însă echidistant.
”Acestea sunt motivele pentru care APADOR-CH nu a participat la consultările de ieri, de la Cotroceni. În plus, nu a existat o invitaţie oficială din partea administrației prezidențiale, cu indicarea temei discuţiilor. Doar una telefonică, foarte matinală dar conținând puține informații, la sfârșitul săptămânii trecute”, se mai precizează în comunicat.
Organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile a fost folosită pentru prima oară de fostul președinte Traian Băsescu. La primele alegeri europarlamentare din România, în noiembrie 2007, Băsescu a convocat un referendum privind introducerea votului uninominal, în locul sistemului proporțional pe liste de partid. Referendumul nu a întrunit cvorumul de validare, însă 81% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea votului uninominal. De altfel, sistemul electoral a fost modificat ulterior de mai multe ori.