Apartamentele din Manhattan devin accesibile si americanului de rand?
Criza de pe piata imobiliara americana nu a ocolit nici Manhattan-ul, zona cu cele mai scumpe locuinte din SUA, astfel ca apartamentele situate pe aceasta insula s-au ieftinit semnificativ fata de trimestrul anterior, desi vanzarile au crescut, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
In perioada aprilie-iunie s-au vandut 1.532 de locuinte la un pret mediu de 1,3 milioane de dolari, in scadere cu 28% fata de media de 1,8 milioane dolari din primul trimestru al acestui an. Pretul mediu a fost de 835.700 dolari, iar 69% dintre vazari au fost generate de proprietati sub un milion de dolari. Pretul mediu de vanzare pe metru patrat s-a redus cu 16%, ajungand la 11.367 dolari sau 8.100 de euro. Numarul locuintelor scoase la vanzare a scazut cu 10% fata de primul trimestru, de la 10.445 la 9.378.
Perioada scursa din momentul in care un imobil este scos la vanzare si pana se vinde a ajuns la 162 de zile, respectiv 5,5 luni, iar preturile au scazut dupa cum urmeaza: apartamentele tip studio se vand cu 405.000 dolari (-16%), cele cu un dormitor (in tarile mai dezvoltate, apartamentele cu un dormitor sunt echivalente cu cele cu doua camere in Romania) se vand cu 650.000 dolari (-17%) iar pentru doua dormitoare platesti 1,27 milioane dolari (-23%).
Daca ai pretentii, poti achizitiona cu 37% mai ieftin un apartament cu trei dormitoare care acum se vinde la 2,35 milioane dolari sau, culmea reducerilor, un apartament cu patru dormitoare la incredibila suma de doar 3,92 milioane dolari, pret in scadere cu 47% fata de cel cu care se vindea cu doar cateva luni in urma.
Eu zic sa nu intram la cumparare inca, ci sa mai asteptam. In mod sigur le vom lua mai ieftin:-)
Mai multe detalii despre piata imobiliara din Manhattan gasiti pe bloomberg si in raportul companiei Miller Samuel.
PS: Aviz amatorilor: fata de aceeasi perioada a anului trecut vanzarile sunt la jumatate, insa fata de primul trimestru vanzarile au crescut cu 28% – am asistat deci la o crestere temporara a cererii. Cu toate acestea, preturile au scazut in medie cu 28% fata de trimestrul anterior. Morala: Cand trendul major este negativ, cresterea temporara a cererii nu determina schimbarea trendului.
Comenteaza pe khris, un ‘blog cu atitudine’.