Sari direct la conținut

Apel hotărât al Organizației Mondiale a Sănătății: Opriți administrarea dozelor suplimentare până când mai mulți oameni vor fi vaccinați în lume!

HotNews.ro
Vaccinare adolescenți, Foto: CNCAV
Vaccinare adolescenți, Foto: CNCAV

Agenția mondială spune că o oprire până la sfârșitul lunii septembrie ar permite ca un număr mai mare de oameni să primescă primele doze în țările sărace. Directorul general Tedros Adhanom Gebreyesus, citat de MIT Tecnology Review, afirmă că peste 4 miliarde de doze de vaccinuri au fost administrate pe plan global, dar 80% dintre acestea au mers în țări mai bogate.

El a mai adăugat că în țările cu venituri mai mari au fost administrate aproape 100 de doze la 100 de oameni, în timp ce țările mai sărace au reușit doar 1,5 la 100.

„Înțeleg grija guvernelor de a-și proteja oamenii de varianta delta”, a spus el la o conferință de presă. „Dar nici nu putem accepta ca țările care au folosit cel mai mult din disponibilul global de vaccinuri să folosească încă și mai mult, în vreme ce oamenii cei mai vulnerabili rămân neprotejați”.

El a spus că un moratoriu până la sfârșitul lui septembrie ar permite ca măcar 10% din populația fiecărei țări să fie vaccinată. Cazurile și decesele se înmulțesc în Africa, pe măsură ce varianta delta avansează nestânjenită, a anunțat OMS pe 3 august.

Decesele au crescut cu 80% în numai patru săptămâni, în timp ce mai puțin de 2% din populația continentului este vaccinată.

Intervenția OMS survine în momentul în care unele țări au început administrarea de doze suplimentare sau se gândesc să o facă. Israel a început cu a trteia doză luna trecută, iar Franța, Germania și UAE au anunțat planuri similare. Altele, ca UK și SUA, încă mai analizează. Statele Unite au achiziționat doze suplimentare de vaccin Pfizer ca pregătire, dar nu au luat încă nicio decizie dacă să le administreze.

Știința nu s-a pronunțat încă dacă doza suplimentară este necesară. „Dovezile evoluează, se mută” le-a spus reporterilor Kate OʼBrien, directoarea OMS pentru imunizare. „Nu avem încă un set complet de dovezi că ar fi necesară sau nu”. Pfizer a publicat luna trecută date care sugerează că o a treia doză oferă protecție suplimentară puternică împotriva variantei delta. Dar și vaccinările curente au dovedit că oferă o bună protecție împotriva tuturor variantelor importante.

Totuși, OMS vrea să readucă în atenție nevoia de a avea vaccinată o mai mare parte din populația lumii înainte ca țările să ia în considerare vreo suplimentare. Agenția dorește ca 40% din populație să fie vaccinată până la sfârșitul anului și 70% la mijlocul lui 2022. „Avem nevoie de o inversare, de la majoritatea vaccinurilor mergând spre țări bogate la majoritatea plecând spre țările sărace” a spus Tedros, care i-a îndemnat pe producătorii de vaccinuri să doneze pentru Covax, programul de distribuire spre țări mai sărace.

Săptămâna trecută, el spusese că programul are nevoie de o mare injecție de fonduri ca să-și atingă țintele. Secretarul de presă al Casei Albe Jen Psaki a spus că OMS a făcut „o opțiune falsă”, declarând pentru AFP că SUA au suficiente vaccinuri pentru a dona în țări sărace, fiind capabile și să administreze doze supliemntare dacă va fi necesar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro